BYGG

Folk spør ikke etter passivhus

– Det virker som om offentlige kunder er mer villige til å betale for passivhus og miljøløsninger enn private.

FOR TIDLIG? Paul-Terje Gundersen tror ikke kundene er modne nok til å bruke de tekniske anleggene i passivhusene slik de skal. Oslos første boligfelt med passivhus, OBOS' Rudshagen, ble imidlertid utsolgt et halvt år før husene skulle være innflyttingsklare i fjor sommer. Illustrasjon.
FOR TIDLIG? Paul-Terje Gundersen tror ikke kundene er modne nok til å bruke de tekniske anleggene i passivhusene slik de skal. Oslos første boligfelt med passivhus, OBOS' Rudshagen, ble imidlertid utsolgt et halvt år før husene skulle være innflyttingsklare i fjor sommer. Illustrasjon. Bilde: OBOS
30. juli 2012 - 09:04
Vis mer

Det sier konserndirektør Paul-Terje Gundersen i AF Gruppen. Han legger til at det offentlige i større grad har selvpålagte krav i miljøretning og er mer offensive enn private kjøpere.

Han tar imot Teknisk Ukeblad for å snakke om selskapets strategier og tanker knyttet til passivhus, og det som kommer senere: Nesten nullenergihus, eller til og med plusshus.

Les også: Norges første nullhus

Prøving og feiling

I klimameldingen varslet regjeringen Passivhus blir påbudt , og nesten nullenergi fem år senere. Påbudene deler byggenæringen.

Noen ønsker strenge energi- og miljøkrav velkommen, mens andre maner til forsiktighet og vil vente, argumentene fra den siste gruppen er intern: Byggenæringen trenger tid til å bygge kompetanse.

Les også: Boligprodusentene vil ikke ha passivhuskrav

Også AF Gruppen har passivhusprosjekter i referanselisten sin. Gundersen forsikrer at AF Gruppen er klar om kravet til passivhus kommer. Fra forskermiljøer i Norge og tilhengere av passivhus blir det vist til et stort antall prosjekter i andre land der ingen av spådommene om dårlig inneklima og fuktproblemer er gått i oppfyllelse.

– Det kan nok stemme det, men de beste referansene er de en har gjort selv. Om det kommer fra 2015, blir det nok en del prøving og feiling for mange.

Les også: Nye byggregler må på plass

Umodne kunder

Han er også kritisk til om kundene, eller brukerne, er klare for de mest moderne og energieffektive byggene, spesielt boligkjøpere.

– Jeg tror ikke kundene er modne nok til å bruke tekniske anlegg slik de skal. Det ser vi blant annet ved varmepumper som ofte gir for tørr luft. Hva gjelder brukerne, tror jeg vi har en pedagogisk jobb å gjøre. Husk at vi snakker om en brukergruppe som strekker seg fra 18-åringer til de som er over 80. Noen styrer anlegget med Iphone, mens andre sliter med fastmontert bryter.

Hallgeir Langeland: – Alle burde ha råd til å bo slik!

Gundersen etterlyser en kartlegging av hva folk er villige til å betale for.

– Miljøbevisstheten er nok sterkere hos de yngre, men man vil alltid nå en grense for hva folk vil betale for. Det er ingen tvil om at energigjerrige og miljøriktige bygg blir en del dyrere. Etter hvert vil sannsynligvis prisen falle noe, men det vil ta tid. Per i dag er ikke sluttbruker villig til å betale for den økte grunnlagsinvesteringen.

Derfor mener også AF Gruppen at her må man skynde seg langsomt. Et påbud fra 2015, og null fra 2020 som klimameldingen varsler, tror ikke Gundersen på.

Les også: - Energisparing blir mindre lønnsomt

TVILER: Konserndirektør Paul-Terje Gundersen i AF Gruppen reiser tvil om kundene er klare for passivhus.
TVILER: Konserndirektør Paul-Terje Gundersen i AF Gruppen reiser tvil om kundene er klare for passivhus.

Dum og naken

– Veien mot nesten null må gå via lavenergi og passivhus, men det må gå noen år, lenger enn til 2020. Man er nødt til å kunne dokumentere effekten før slikt blir påbudt.

Han begrunner behovet for å bruke tid med erfaringene byggenæringen gjorde da bruk av hjelm og vernesko ble påbudt.

– Nå er man både dum og naken uten hjelm og vernesko. Men da det ble påbudt, var det tungt, og det tok lang tid. Først nylig er det blitt helt og holdent akseptert at det forebygger ulykker. Mange trodde HMS var en kostnad, mens det vi ser nå er at det er en del av verdiskapingen. Jeg tror vi får en tilsvarende utvikling for miljø og energitenkning.

Les også: Kan få Europas første laboratorieboliger

Den utviklingen startet AF Gruppen for mange år siden. Nå er det en integrert del av prosjektene.

– Vi kjører energi- og miljøregnskaper og måler fotavtrykket for alle våre prosjekter. Vi går så langt at vi måler dieselforbruk og flyreiser. Vi har satt inn støtet på tetthet, og måler en andel av alle rom i våre nybygg.

Til sist kommer Gundersen med et lite stikk til dagens regelverk for tetthet.

– Tre er et levende materiale, det setter seg og beveger seg. Jeg er ikke så sikker på om mange av de nybygde trehusene er like tette om fem–seks år.

Fikk du med deg disse sakene?

Dette bolighuset går i pluss

Hvor gode er egentlig passivhusene?  

Slik blir nye Gardermoen

Der ingen skulle tru at nokon kunne ete

Dette helikopteret avslører dårlige tak

Vil selge boliger på Ikea  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.