Løsningen til det norske selskapet kan redde hundre­­tusener med hjertesvikt

En innovativ norskutviklet hjertepumpe kan redde livet til mennesker med hjertesvikt.

Løsningen til det norske selskapet kan redde hundre­­tusener med hjertesvikt
Skal redde hjertesyke: Adm. dir. Tor Kristoffersen i Northern Development (t.h.) og leder ved hjertekirugisk avdeling ved UOS, professor Arnt E. Fiane. Foto: Odd Richard Valmot

Det norske selskapet Northern Development har utviklet en liten pumpe som kan avlaste hjerte til mennesker som lider av såkalt diastolisk hjertesvikt. PulsVAD, som pumpen heter, og som indikerer at den jobber i takt med hjerte og bevarer, er den eneste pumpen som kan redde slike pasienter. Om under to år skal den første pumpen opereres inn i den første pasienten.

Vi snakker med administrerende direktør Tor Kristoffersen i selskapet, og leder ved hjertekirugisk avdeling ved UOS professor Arnt E. Fiane, som tester ut pumpen.

– Man har ikke hatt medikamenter eller tekniske løsninger som har gitt lindring til en stor gruppe pasienter verden over, forklarer Fiane.

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Podkasten Teknisk Sett

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett. 

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Les mer om: