KRAFT

– Lønnsomme utenlandskabler

LØNNSOMME KABLER: Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge flere utenlandsforbindelser, viser ny studie. Her fra leggingen av NorNed-kabelen.
LØNNSOMME KABLER: Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge flere utenlandsforbindelser, viser ny studie. Her fra leggingen av NorNed-kabelen. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
25. nov. 2010 - 15:36

Det er Econ Pöyry og Thema Consulting som har laget analysen i samarbeid myndighetsorganer og bransjeforeninger. Rapporten tar for seg hvordan fornybarmålene i Norden påvirker kraftmarkedet fram mot 2030 med utgangspunkt i de nordiske landenes fornybarpolitikk.

Konklusjonen er at det vil bli et stort kraftoverskudd i Norden fram mot 2020, fordi det bygges ut mer fornybar energi enn markedet kan ta unna. Det vil føre til lavere kraftpriser i Norden enn i resten av Europa.

Les også: Supernett i Nordsjøen

– Lønnsomme kabler

Bygging av utenlandsforbindelser vil i alle rapportens fire scenarioer gi inntekter som er høyere enn kostnaden ved bygging og drift. Jo større kraftoverskuddet i Norden blir og jo større prisforskjellen mellom Norden og resten av Europa dermed blir, desto mer lønnsomme blir kablene.

Kraftprodusentene vil tjene på at det bygges kabler, mens kablene fører til noe dyrere strøm for forbrukerne enn om kablene ikke hadde vært bygget. Samfunnsøkonomisk teller dessuten økt forsyningssikkerhet i positiv retning, påpeker rapporten.

De nye kablene vil gi noe høyere kraftpriser, men denne økningen er ifølge rapporten mye mindre enn prisreduksjonen som utbygging av store mengder ny fornybar energi vil gi. Den samlede effekten blir dermed reduserte kraftpriser, konkluderer rapporten.

Les også: Krystallklart nei til NorGer

Søker om Tysklandskabel

– Positivt for industrien

For den kraftintensive industrien vil den samlede effekten av ny fornybar energi og flere utenlandsforbindelser være positive.

“Betraktelig lavere kraftpriser styrker konkurranseevnen til den nordiske kraftkrevende industrien”, heter det i rapporten.

Les også: Trenger havkabel til ny norsk dataindustri

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.