KRAFT

Krystallklart nei til NorGer

ALVORLIG: Statsråd Terje Riis-Johansen beskirver kraftsituasjonen i Midt-Norge som svært alvorlig, og tar æren for svenskenes oppgradering.
ALVORLIG: Statsråd Terje Riis-Johansen beskirver kraftsituasjonen i Midt-Norge som svært alvorlig, og tar æren for svenskenes oppgradering. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
11. nov. 2009 - 10:45

På Statnetts høstkonferanse i går helte olje- og energiministeren kalt vann i blodet på alle kraftprodusenter som har planer om egne kabler til utlandet.

– Utenlandskabler er viktig infrastruktur som Statnett bør forvalte for fellesskapet. Inntektene bør gå tilbake til kunden i form av redusert tariff i sentralnettet, sa statsråden.

– Ryddigere

– Er det et krystallklart nei til at andre aktører kan bygge kabler?

– Ja, det kan vanskelig tolkes på en annen måte, sier Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.

Han mener at det er ryddigere med et klart skille mellom transport og produksjon av kraft.

– Det har vi fått til i Norge og det bør vi opprettholde.

Nei til NorGer

Det er i så fall kroken på døren for Lyse og Agder Energi planer om en kabel til Tyskland.

Selskapet NorGer har søkt Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) om å få bygge en kraftkabel for 12 milliarder kroner.

Helt inntil nylig hadde kommunikasjonsansvarlig Hans Jørgen Mørland i NorGer et håp om at myndighetene skulle gi klarsignal.

– Statsråd Terje Riis-Johansen har sagt at han ønsker gode prosjekter. Offisielt fra myndighetshold har ikke vi registrert noe vedtak eller noen lov om at dette er en Statnett-oppgave, sa Mørland til Teknisk Ukeblad

Les saken: Søker om Tysklandskabel

Svært lønnsomme

Utenlandskablene har vist seg å bli svært lønnsomme.

– NorNed er et godt eksempel, fortalte Statnettsjef Auke Lont på konferansen.

De første åtte månedene kabelen var i drift, ga NorNed en inntekt til eierne på 113 millioner euro.

– Det er mye for en investering som kostet mindre enn 600 millioner euro og som har en levetid på 40 år, mener Lont.

Brenselspriser avgjørende

Statnett har analysert hvor lønnsomme forbindelser til Tyskland, Nederland og Storbritannia ville ha vært i perioden 2002-2008.

– Analysen har gitt oss to viktige konklusjoner. Handelen ville vært svært lønnsom. Hvis NorNed hadde vært på plass 1. januar 2002, ville hele investeringen vært nedbetalt i 2008, med renter. De andre forbindelsene ville hatt litt lavere lønnsomhet, men de ville også vært svært lønnsomme for Norge, sier Lont.

Den andre konklusjonen er at lønnsomheten stiger når brenselsprisene stiger.

– Høye brenselspriser er en del av forklaringen på den svært høye avkastningen på NerNed i 2008. Årsaken er at når brensels- og kvoteprisene stiger, løftes prisnivået i landene med varmekraft. Prisene på dagtid stiger langt mer enn prisene om natten. Dermed øker prisforskjellene mellom natt og dag.

Det gir større lønnsomhet, fortalte Lont, som tidligere har uttalt seg negativt til at andre enn Statnett skal få bygge disse lønnsomme forbindelsene.

Les også: – Statkraft vil bygge sitt eget sugerør

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.