OLJE OG GASS

Lokker fram innovasjon

INNOVASJONSPORTAL: Prosjektleder Sigrun Daireaux er svært fornøyd med responsen på innovasjonsportalen. I de to måneden den har vært i drift, er det kommet ca. 120 forslag, 60 hver måned.
INNOVASJONSPORTAL: Prosjektleder Sigrun Daireaux er svært fornøyd med responsen på innovasjonsportalen. I de to måneden den har vært i drift, er det kommet ca. 120 forslag, 60 hver måned. Bilde: Statoil
Tore Stensvold
29. mars 2011 - 07:14
Vis mer

I januar åpnet Statoil en nettportal for å motta gode ideer innen sju teknologiområder.

Mange forslag

Etter to måneders drift var det registrert 120 forslag, 60 i måneden.

– Vi håper det skal fortsette slik, sier prosjektleder Sigrun Daireaux til Teknisk Ukeblad.

Hun lover at alle gode ideer og forslag blir seriøst vurdert.

– Vi har en egen organisasjon med fageksperter, patentrådgivere og forretningsutviklere som vurderer forslagene, sier Daireaux.



Ambisjoner



Direktør for FoU og forretningsutvikling, Karl Johnny Hersvik, har høye ambisjoner.

– Vi skal forbedre innovasjonskulturen i Statoil. Vi skal bli flinkere til raskt å snu oss rundt med ny teknologi. Det gir oss større fleksibilitet, sier Hersvik.

Han har satt i gang en rekke tiltak, der Innovasjonsportalen er opprettet, et eget Innovasjonsforum er etablert internt og i tillegg jobbes det med skolering i innovasjonsledelse. Enkelte premieringsløsninger ligger det også til rette for.



Løftes opp og fram

Forslag som kommer inn via portalen, premieres ikke direkte.

– Vi plukker ut de som vi mener har størst potensial. De kan enten støttes økonomisk ved at vi går inn med venture-kapital, eller indirekte ved at vi hjelper bedriftene videre i prosessen med å komme fram til et nytt produkt.

Sigrun Daireaux sier at innovasjonsportalen er en videreutvikling av Leverandørutviklingsprogrammet (LOOP) som Statoil har kjørt i rundt 20 år. – Det var for å få flere kvalifiserte leverandører til oljeindustrien. I dag har vi mange, men vi trenger mer fokus på teknologi, sier hun.

De som vil legge inn en idé, må velge hvilke av sju kategorier innovasjonen høre inn under. – Det er for å unngå å få inn ideer som ikke har noe med Statoils aktiviteter å gjøre. Vi har også kampanjer for å lokke fram flere løsninger på utvalgte teknologiområder, sier Daireaux.



Konkurransedyktighet FOU-SJEF: Karl Johnny Hersvik anslår at Statoil i år vil bruke 2,4 milliarder kroner til innovasjon og forskning.
Konkurransedyktighet FOU-SJEF: Karl Johnny Hersvik anslår at Statoil i år vil bruke 2,4 milliarder kroner til innovasjon og forskning.

Konkurransedyktighet

Fram til 1. mai er det å kartlegge olje- og gassforekomster under basaltformasjoner som promoteres.

– Dette er et område som kan skape betydelige verdier dersom vi finner de rette teknologiene til å løse denne utfordringen, sier Elin A. Isaksen, informasjonssjef for teknologi.

FoU-direktør Hersvik sier at Statoil er nødt til å bli flinkere på innovasjon og være flinke til å implementere ny teknologi for å være globalt konkurransedyktig.

Les også: – Gi fem milliarder til teknologi

Fossil energi tar flest liv

Statoil utvikler egen CO2-teknologi

Storveis teknologisamarbeid

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.