KARRIERE

Høyt utdannede ingeniører lar seg lure av Linkedin-svindel

Sleip metode.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Illustrasjonsfoto. Erlend Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
3. mars 2016 - 12:28

Den danske ingeniørforeningen, Ida, har sendt ut en melding hvor de advarer ingeniører mot falske headhuntere på det sosiale nettverket Linkedin. 

Foreningen har fått flere henvendelser fra arbeidsledige medlemmer som har opplevd å bli kontaktet av personer som oppgir at de er personalsjefer eller headhuntere, som i ettertid har vist seg å være bedragere.  

Verken Tekna eller Nito har hørt om lignende tilfeller i Norge, men Trond Markussen i Nito mener likevel norske ingeniører bør på vakt. 

– Vær kritisk, sier han til Teknisk Ukeblad. 

Går etter aktivt jobbsøkende

Den danske ingeniørforeningen forklarer at fremgangsmåten alltid er den samme.

– De går målrettet etter folk som oppgir at de er aktivt jobbsøkende på sine Linkedin-profiler, og som har vært det i en periode, skriver foreningen i meldingen. 

De utpekte personene får en henvendelse fra en person, som oppgir seg som personalsjef eller headhunter, som jobber med å rekruttere ansatte til en stor, velkjent virksomhet i utlandet. 

Ingeniørforeningen beskriver kontakten som profesjonell og forklarer at den blant annet fører til et Skype-intervju. Kort tid etterpå får kandidaten beskjed om at han eller hun har fått jobben. 

– Deretter er det typisk en siste detalj som må på plass, hvor kandidaten må sette over penger til en konto for å få arbeidstillatelse, eller må betale et depositum til boligen som følger med i lønnspakken. Noen er også blitt bedt om å sende en fotokopi av passet sitt eller andre sensitive opplysninger, skriver foreningen.

– Profesjonell fremgang

Det er stor forskjell på hvor vanskelig det er å oppdage svindelforsøket, ifølge Ida. 

– Noen av disse falske headhunterne er lette å gjennomskue, når de for eksempel lokker en nyutdannet byggingeniør til en jobb i den petrokjemiske industrien i Qatar, med løfter om millionlønn og egen bolig. Dette er håpløse forsøk på å narre folk, som tangerer Nigaria-brev. Dette går folk heldigvis ikke på, sier Morten Thiessen, formann for Ansattes Råd i Ida, i meldingen. 

De mest utspekulerte bedragerne har derimot et gjennomført opplegg og virker seriøse. 

– De er så profesjonelle i fremgangen at vi ikke bare kan trekke på skuldrene, fortsetter Thiessen. 

Han råder ingeniører til å bruke sunn fornuft og være kritisk overfor hendvendelser som kommer ut av det blå. 

– Undersøk headhunteren og virksomheten som angivelig skal ansette, før du bruker noe mer tid på det. Som et minimum bør du google virksomhetens navn sammen med ord som «scam», «fraud» og «hoax», påpeker formannen. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Etterlyser norske eksempler

Trond Markussen, president i Nito, har aldri hørt om at Linkedin brukes til denne formen for svindel tidligere, men utelukker ikke at de kan ha medlemmer som har opplevd lignende bedrageriforsøk. Derfor vil de gå ut i egne kanaler for å forhøre seg med norske ingeniører.

 – Vi vil be om tilbakemelding på dette. Vi vil gjerne høre om det om noen har opplevd lignende tilfeller. Samtidig må vi forsøke å spre noen signaler om at dette er noe å være obs på, forklarer han.

Han synes det er svært synd at bedragere har begynt å benytte Linkedin til svindelforsøk, en kanal han mener kan være til stor hjelp både for arbeidssøkere og arbeidsgivere.

– Men jeg er vel kanskje ikke overrasket. Vi ser stadig nye og kreative måter å lure til seg penger på. Men jeg håper ingen lar seg lure, slik at det kan bli et forbigående fenomen, påpeker Markussen. 

– Da må piggene komme ut

Nito-presidenten understreker at det er viktig å være kritisk, og at eksemplene fra den danske foreningen viser at det er enkelte kjennetegn det går an å være obs på.

– I det øyeblikket du som jobbsøker må oppgi sensitiv informasjon eller sette inn penger for å få en jobb, at det blir en kostnad for deg, da må piggene komme ut og bremsene tråkkes på. Dette skjer ikke til vanlig, understreker han. 

Samtidig er det ikke slik at alle potensielle arbeidsgivere som tar kontakt via Linkedin er svindlere. 

– Dette kan like gjerne være gode muligheter som dukker opp. Det gjelder bare å være såpass kritisk at man luker ut dem som ikke er det.  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.