KARRIERE

Dette legger de som ansetter ingeniører mest vekt på

Karakterer, stabilitet og sosiale egenskaper ikke viktig.

Fagkombinasjon er viktigere enn tidligere for arbeidsgiverne som skal ansette nye ingeniører, ifølge Nitos behovsundersøkelse,
Fagkombinasjon er viktigere enn tidligere for arbeidsgiverne som skal ansette nye ingeniører, ifølge Nitos behovsundersøkelse, Bilde: Colourbox
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
28. jan. 2015 - 15:09
Vis mer

702 personer med ansvar for å ansette nye ingeniører til norske virksomheter har nylig svart hva de legger mest vekt på ved ansettelse.

Dersom man sammenlikner årets undersøkelse med tidligere års, ser man at særlig «Fagkombinasjon» har økt i betydning.

Siden 2013 har andelen arbeidsgivere som oppgir fagkominasjon blant de viktigste faktorene økt med ni prosentpoeng - fra 26 til 35 prosent.

Mer fra undersøkelsen: Her er flest ingeniører sagt opp det siste året

Velger bredde fremfor dybde

Ingeniørstudent Safina de Klerk (21) kjenner seg igjen i at arbeidsgivere legger mer vekt på fagkombinasjon. Til våren er hun ferdig med kjemiingeniørutdanningen ved Høgskolen i Bergen.

Hennes opprinnelige plan var å ta en master etter bacheloren i kjemi innenfor retningen prosess, men nå vil hun istedenfor ta en bachelor til.

– Jeg har vært i kontakt med flere bedrifter, og mitt inntrykk er at de ønsker folk med fagbredde. De vil ha folk de kan bruke i flere roller. De som har fagbrev i tillegg til ingeniørutdanning stiller for eksempel sterkt, sier de Klerk, som også er nestleder for Nito-studentene ved høyskolen.

Les også: De neste tre årene blir det lett å få tak i kvalifiserte ingeniører

Ingeniørstudent Safina de Klerk velger bredde fremfor dybde.
Ingeniørstudent Safina de Klerk velger bredde fremfor dybde.

Tar ny bachelor

Hennes plan er derfor å begynne på bachelor i automatiseringsteknikk til høsten. Dersom hun får innpass for fag hun allerede har tatt, vil hun da være ferdig våren 2017.

– Målet er at jeg både skal kunne brukes fra man begynner å bygge opp et prosessanlegg og til å drive anlegget, sier hun.

Hun forteller om et langt tøffere arbeidsmarked som venter flere av ingeniørstudentene etter investeringskuttene i oljebransjen og oljeprisfallet.

– Slik det har blitt, vil mange heller ha allsidige folk enn folk som er faglig veldig spisset. Det er en naturlig konsekvens av hvordan markedet har utviklet seg. Det er ikke nødvendig med en master for å bli ingeniør og få en god jobb, sier hun.

21-åringen beskriver drømmejobben som et sted med muligheter for høy faglig utvikling og med faglige utfordringer, lønn er underordnet dette.

Disse faktorene er ingeniør-arbeidsgiverne mest opptatt av ved nyansettelser.
Disse faktorene er ingeniør-arbeidsgiverne mest opptatt av ved nyansettelser. Nito
Les også: Da bedriften skulle selges, la 25 av de ansatte sparepengene på bordet

Erfaring og kompetanse viktigst

Disse tre svaralternativene scorer høyest i Nitos årlige kartlegging av behovet for ingeniører:

  • 77 prosent svarer «Erfaring/kompetanse»
  • 52 prosent svarer «Personlige egenskaper»
  • 35 prosent svarer «Fagkombinasjon»

Resultatene kommer frem i Nitos årlige behovsundersøkelse. (Respondentene i sto fritt til å svare på så mange alternativer de ønsket. Derfor overstiger summen av svarene 100 prosent.)

Les også: – Matte i Norge etter 22 år i Singapore er som gå fra Premier League til 6. div

Karakterer betyr mindre

Kun to prosent oppgir karakterer blant faktorene de legger mest vekt på ved ansettelse.

I undersøkelsen får også svaralternativene «Stabilitet» og «Sosiale egenskaper» svært lav score. Kun én prosent av de som ansetter ingeniører. oppgir at de legger mest vekt på dette.

Les også: Dette blir de viktigste ferdighetene på fremtidens arbeidsmarked

– Resultat av usikkerhet

Unni Bøkestad, direktør for fag og kompetanse i Nito, tror dårligere tider er en av forklaringene på hvorfor de som ansetter ingeniører er langt mer opptatt av fagkombinasjon enn tidligere.

– Det kan hende at det er et resultat av usikkerhet i deler av bransjen. Bedriftene vil være mer fleksible, og vil ansette folk som er fleksible til å løse flere typer arbeidsoppgaver, mener hun.

Hun mener også det er helt naturlig at arbeidsgiverne i langt større grad vektlegger erfaring enn karakterer.

– Det er viktigere å være dyktig i en jobb, enn å være dyktig på skolen. Når en kandidat har erfaring, vet man i langt større grad hva man får, sier hun.

Les også:

Ingeniørlønningene øker mer enn sivilingeniørenes

Norsk VR-sykkel så realistisk at folk ikke turte sykle videre

6 årsaker som kan forklare hvorfor du ikke fikk jobben  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.