KRAFT

Kritisk til manglende innside-regelverk

INNSIDEHANDEL: Høyres energipolitiske talsperson vil be energiminister Ola Borten Moe (Sp) om å innføre et regelverk mot innsidehandel på elsertifikatmarkedet.
INNSIDEHANDEL: Høyres energipolitiske talsperson vil be energiminister Ola Borten Moe (Sp) om å innføre et regelverk mot innsidehandel på elsertifikatmarkedet. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind Lie
8. juni 2011 - 07:20

Som Teknisk Ukeblad skrev mandag er det i regjeringens elsertifikatlov ingen regler som hindrer innsidehandel og kursmanipulasjon, slik det for eksempel er for aksjehandel på Oslo Børs.

Les også: Risikerer innsidehandel med elsertifikater

Droppet regelverk

Regjeringen hadde utarbeidet regelverk for dette forrige gang den arbeidet med et marked for grønne sertifikater, i 2004, men tok det ikke med i lovforslaget som skal behandles i Stortinget kommende torsdag.

Det baner veien for store kraftselskap med store analyseavdelinger, som kan utnytte innsideinformasjon til sin fordel på helt lovlig vis. Mindre selskaper må derimot sikre seg ved å bruke langsiktige avtaler via mellommenn som skummer fløten av sertifikatmarkedet.

Les også: Slakter norsk sertifikat-hemmelighold

Fordyrende elementer

Høyres energipolitiske talsperson Siri Meling er kritisk.

– Det er uheldig at regelverk for innsidehandel ikke er en del av lovforslaget. Forbrukerne som skal finansiere elsertifikatmarkedet bør kunne ha tillit til at markedet, prissettingen og transaksjonene skjer på en effektiv måte uten fordyrende elementer som følge av at noen aktører eventuelt har et konkurransefortrinn fremfor andre, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Hun mener at regelverket for innsideinformasjon må med i sertifikatloven.

– Jeg vil oppfordre statsråden til å vurdere endringer, og vi må kunne anta at en slik endring vil være uproblematisk for svenskene, sier Meling til Teknisk Ukeblad.

Les også: Kritisk til industri-unntak

Les også: Nekter sertifikater til forsinket vannkraft

Les også: – Bør ikke betale for unyttig kraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.