ENERGI

Jonas Gahr Støre sier nei: Kraftkabelen til Skottland kan bli skrinlagt

Ap sier nei til den omstridte NorthConnect-strømkabelen mellom Norge og Storbritannia. Dermed kan det være flertall på Stortinget for å skrinlegge prosjektet.

Norges overføringslinjer og mellomlandskabler. Det er også søkt om en ny kabel mellom Norge og Skottland, men dette er ikke avgjort.
Norges overføringslinjer og mellomlandskabler. Det er også søkt om en ny kabel mellom Norge og Skottland, men dette er ikke avgjort. Illustrasjon: Kjersti Magnussen, TU
21. jan. 2020 - 18:50

Rødt vil samle hele opposisjonen og stemme ned det omstridte kabelprosjektet til Skottland etter at Frp gikk ut av regjering. Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF har bare 61 av 169 mandater på Stortinget.

Sp har allerede fremmet et forslag i Stortinget om å stanse planene, men Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ha en avklaring så raskt som mulig. Derfor tok han kontakt med Ap og Frp tirsdag i et forsøk på å samle opposisjonen om en felles kurs.

– Etter Frps uttreden av regjering tyder mye på at det ikke lenger finnes noe stortingsflertall som støtter byggingen av strømkabelen NorthConnect, sier Moxnes.

Det var Nationen som omtalte saken først.

På havbunnen ligger uante mengder nikkel, mangan, kobolt og kobber – mineraler som er viktige i produksjonen av blant annet elbiler, batterier og solcellepaneler. Norge, Japan og Cook-øyene kan bli de første landene som åpner opp for gruvedrift til havs. Men forskere advarer om ukjente miljøkonsekvenser.
Les også

EU kan punktere Norges nye «gullgruve»

Ap vil ikke ha strømkabelen

Ap-leder Jonas Gahr Støre går nå ut og sier nei til strømkabelen. I samme slengen varsler han at Ap vil fremme et forslag for Stortinget.

– Vi finner det nødvendig å fremme et forslag for Stortinget når den parlamentariske situasjonen nå er ny, for å forsikre oss om at regjeringen ikke gir grønt lys for å bygge NorthConnect, sier Støre til VG.

Også Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi har uttalt seg kritisk om kabelutbyggingen i en kronikk i VG før jul:

«Vi skal ikke sponse Europa med billig kraft. Når selskapet NorthConnect nå har søkt konsesjon om å selge billig norsk kraft til Europa, er det norske strømkunder som blir sittende igjen med regningen. Det er en dårlig løsning», skrev han.

Samfunnsøkonomisk lønnsom

Det er kraftprodusentene E-CO Energi, Vattenfall, Agder Energi og Lyse Produksjon som har gått sammen og etablert prosjektselskapet NorthConnect. Planen er å selge norsk strøm til utlandet.

Ifølge en rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som TU tidligere har omtalt, vil kabelen gi et samfunnsøkonomisk overskudd, men gi høyere nettleie og høyere strømpriser med rundt 1–3 øre per kilowattime.

NorthConnect-kabelen ligger for tiden til konsesjonsbehandling i Olje- og energidepartementet. 

«Det er viktig å informere deg om bakgrunnen for og innholdet i Norges tilnærming til havbunnsmineraler for å unngå misforståelser», skriver statsminister Jonas Gahr Støre til Ursula von der Leyen, som er EU-kommisjonens president. Nå skal EU-parlamentet vedta en resolusjon om norske havbunnsmineraler.
Les også

Skeptiske til norske planer: EU-parlamentet vedtar resolusjon om norske havbunnsmineraler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.