OLJE OG GASS

Kontroversiell prøveboring avsluttet tidlig: Vil ikke si noe om oljefunn

Wintershall DEA har avsluttet den kontroversielle leteboringen ved Trænarevet sør for Lofoten.

Den halvt nedsenkbare boreriggen West Hercules boret Toutatis-brønnen. Prøveboringen ble tidlig avsluttet.
Den halvt nedsenkbare boreriggen West Hercules boret Toutatis-brønnen. Prøveboringen ble tidlig avsluttet. Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor
25. nov. 2019 - 10:30

– Boringen gikk raskere enn planlagt, sier kommunikasjonssjef Kjetil Hjertvik i Wintershall DEA til NTB.

Han bekrefter at operasjonen nå er avsluttet, og at boreriggen West Hercules er på vei til neste oppdrag, som er å bore en CO2-brønn for Equinor.

Torsdag satte Vestre og EU-kommissær Maros Sefcovic sine navnetrekk under industriavtalen, som er den første innunder Grønn allianse som Norge og EU inngikk i fjor vår.
Les også

Inngår industripartnerskap: – Vinn-vinn

Tillatelse i juli

Den tidlige avslutningen tyder ifølge bransjenettstedet Upstream på at det ikke ble gjort funn i den såkalte Toutatis-brønnen. Wintershall DEA vil ikke uttale seg om dette og viser til at det er Oljedirektoratets oppgave å gå ut med selve resultatet.

Selskapet fikk i juli tillatelse til å gjennomføre prøveboringen, til tross for protester fra miljøvernorganisasjonene.

Bellona-sjef Frederic Hauge er for sin del lettet over signalene om at den såkalte Toutatis-brønnen kan se ut til å ha vært tørr.

– Jeg er utrolig glad i dag. Jeg har gått den siste måneden med et bilde av plattformen på den ene siden og Lofoten på den andre, og det er bare så feil, sier Hauge til NTB.

– Nå må det bli stopp på tildeling av nye lisenser i dette området, sier han.

Viktig område for fisk

Området ligger ved inngangen til Vestfjorden med kort avstand til Træna og Røst. Det er et viktig gytefelt for fisk, spesielt for norsk arktisk torsk, det er et viktig hekke-, myte- og overvintringsområde for flere sjøfuglarter, og blokken overlapper med korallområdet Trænarevet.

Da TU omtalte testbrønnen i sommer, manglet det ikke på optimisme i oljebransjen.

– Dette er en av de mest spennende og lovende brønnene på norsk sokkel i år. Et funn her kan være det neste store feltsenteret på norsk sokkel. Denne brønnen lukter det fugl av, sa Kjell Giæver, administrerende direktør i Petro Arctic, leverandørnettverket for petroleumsindustrien i nord.

Miljødirektoratet stilte en rekke krav til prøveboringen.

Olje- og energiminister, Terje Aasland (Ap), sier regjeringen er klar for å tildele nye oljelisenser på norsk sokkel om få dager.
Les også

Vil tildele nye oljelisenser om få dager

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.