Uten at de alle går sammen og tar med seg hver sin del av kodenøkkelen, kan man ikke få vite resultatet av den elektroniske forhåndsstemmingen på valgdagen 12. september.
Ni av de ti personene er politikere fra ulike partier, og den siste er en representant fra Akershus fylkeskommune. Sammen utgjør de nøkkelgruppen til det såkalte e-valget, som er en forsøksordning der innbyggerne i ti av landets kommuner kan forhåndsstemme via internett til høstens kommunevalg.
– Øker tilgjengeligheten
Årsaken til at elektronisk valg i år blir testet ut er et politisk ønske om å øke tilgjengeligheten for velgerne. Enkelte velgere, blant dem funksjonshemmede og personer som oppholder seg i utlandet, kan ha vanskeligheter med å komme seg til stemmelokalene. E-valget gir disse muligheten til å stemme fra sofakroken hjemme.
– Vi er opptatt av at norsk valggjennomføring skal være moderne og fremtidsrettet innenfor våre demokratiske tradisjoner. Ved å øke tilgjengeligheten, gir vi flere velgere mulighet til å stemme. Det er årsaken til at Stortinget har gått inn for å prøve ut stemmegivning via internett, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp).
Tung ekspertise sjekker e-valget
– Ombestemme seg
Opprinnelig skulle Oslo og Drammen også delta i prosjektet, men de valgte å trekke seg. Blant årsakene var frykt for at velgere som stemmer hjemmefra lettere kan bli påvirket av folk rundt seg, at velgere vil avgi stemme i alkoholpåvirket tilstand og at e-valget ville gjøre det vanskelig å opprettholde hemmelig valg.
Men ifølge Eline Bjerke, kommunikasjonsrådgiver i Kommunal- og regionaldepartementet, blir hemmelig valg og selvstendig og fri stemmegivning ivaretatt ved at e-valget gir velgerne mulighet til å ombestemme seg og forhåndsstemme flere ganger, og det er alltid kun den siste stemmen som er gyldig. Og dersom velgerne ombestemmer seg etter 9. september, når forhåndstemmingen via internett er stengt, kan de møte opp i stemmelokalet på valgdagen og avgi ny stemme der.
Testavstemninger
I forbindelse med utprøving av systemet, har det vært avholdt flere folkeavstemninger på internett i forsøkskommunene. Blant annet har det i Ålesund og Bodø vært avholdt elektronisk valg til ungdomsråd, i Mandal har det vært en tilsvarende avstemning om hva en bru skal hete, og i Sandes har det blitt holdt folkeavstemning om etablering av en park.
– Disse elektroniske avstemningene har gitt oss nyttige erfaringer før vi skal i gang med å stemme til lokal- og fylkestingsvalget. Tilbakemeldingene så langt tyder på at mange av dem som har stemt elektronisk har vært fornøyd med å stemme over internett, sier Anja Salte Hjelseth (Sp), politisk rådgiver i Kommunal- og regionaldepartementet, til NTB.
Sikkerhet
Mye har blitt gjort for å sikre e-valgsystemet mot hacking, forteller kommunikasjonsrådgiver Bjerke. Ifølge henne har departementet tatt i bruk det beste av tilgjengelige sikkerhetsmekanismer, og i tillegg latt nasjonale og internasjonale eksperter på området teste og vurdere om de er gode nok.
– Systemet er utformet slik at det ikke er praktisk mulig med kjente metoder å manipulere systemet uten at dette oppdages. Nye avanserte teknikker benyttes i tillegg til velkjente metoder for å unngå hacking, og det er foretatt flere grundige tester på å trenge inn i systemet, uten at noen av disse har klart å sette systemets funksjonalitet i fare, sier hun til NTB.