Bakgrunnen for forslaget er at Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har avdekket flere forsøk på avfallseksport fra Norge til Afrika og Asia.
Les også: Vi drukner i søppel
Økonomisk motivert
Klif peker på at flere av landene som mottar søpla vår verken har behandlingsanlegg eller kompetanse til å håndtere avfallet, noe som fører til skader på helse og miljø.
– Vi har gjennom samarbeidet med tollmyndighetene blant annet stoppet mange containere fullt av elektronisk skrot som er på vei ut av Norge, forteller seksjonssjef Kari Aa (bildet) i Klif til Teknisk Ukeblad.
– Hva er motivasjonen for eksportere avfall som dette?
– Det er nok økonomisk motivert. Elektronisk avfall inneholder ofte edle metaller som det kan være store verdier i. Problemet er at mange sitter på den åpne marka og får giftig røyk i seg når de smelter avfallet for å få ut metallene, svarer hun.
Endring i regelverket
I tillegg til fengselsstraff foreslår Klif at forsøk på ulovlig eksport blir straffbart, at foreldelsesfristen i saker forlenges fra to til fem år og at politiet skal få lov til å ransake mistenkte.
Forslagene er nå sendt Miljøverndepartementet. Hvis de blir godtatt, vil straffehjemmelen i forurensningsloven endres.
Les også: Råttent spill om farlig avfall
– Nødvendig
Aa mener dette er helt nødvendig om man skal få bukt med problemet.
– Endringene vil gjøre det mye enklere for oss når vi avdekker forsøk på ulovlig eksport i forhold til å forfølge sakene. Vi kan i mye større grad se om det er et organisert system bak dette, altså om det er en enkeltperson eller et større nettverk som står bak eksporten. Med endringene blir det mulig å straffe personene som står bak, sier Aa.
Regulert søppekasting
I dag er eksport og import av avfall, inkludert elektronisk og farlig avfall, regulert i et felles regelverk for Norge og EU.
Dette skal sikre at avfallet fra Europa ikke blir eksportert til land med manglende kunnskap, systemer og anlegg for å håndtere avfallet.
Ikke strengt nok
Det er likevel forskjeller mellom Norge og EU. Klif mener etterforskningselementet i det norske regelverket ikke er godt nok.
– EU-regelverket er strengt og tydelig og har til hensikt å unngå dette her. Det er vårt nasjonale regelverk for å kunne etterforske disse sakene som gjør at det er behov for en endring. Forsøk på å bryte regelverket er ikke straffbart i dag, og dermed kan vi ikke gjøre noe før avfallet allerede er eksportert, sier hun.
Stort problem
Klif vet fremdeles ikke det fulle omfanget av avfallseksporten. Seksjonssjef Aa frykter likevel at det er et stort problem.
– Kontrollene vi har gjennomført i samarbeid med tollmyndighetene har avdekket mange forsøk på ulovlig eksport, og vi kjenner til at det forekommer i utstrakt grad også i resten av Europa, sier hun.
Les også: Eksporterer søppeldekk