ENERGI

Investorer setter press på energibyrået IEA – krever nye og bedre analyser

I et brev sendt til den globale energiovervåkeren IEA retter investorer, deriblant norske Storebrand, kritikk mot organisasjonens energisektor-analyse.

IEA-direktør Faith Birol mener kritikerne har misforstått formålet med scenarioene presentert i «World Economic Outlook»-rapporten.
IEA-direktør Faith Birol mener kritikerne har misforstått formålet med scenarioene presentert i «World Economic Outlook»-rapporten. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
18. nov. 2019 - 14:40

Rapporten, som beskrives som årets viktigste analyse av energisektoren, World Energy Outlook, ble lagt fram tidligere i november, og gir et viktig beslutningsgrunnlag for blant annet næringsliv og politikk.

I rapporten slår IEA fast at det trengs en langt større innsats hvis verden skal kunne redusere utslippene i energisektoren nok til å hindre en klima-tidsbombe.

Som TU fortalte for to uker siden, har IEA konsekvent undervurdert veksten i fornybar energi de siste årene.

– Det er knapt noen institusjon som har et større misforhold i sine anslag for fornybar energi enn IEA, sier energiøkonom Claudia Kemfert, som er professor ved det tyske økonomiske forskningsinstituttet DIW, til Teknisk Ukeblad.

olceller installeres på taket av et bolighus i utkanten av Indias hovedstad New Delhi. Mens utslippene i India vokser kraftig, bidrar solceller til å bremse utslippsveksten på verdensbasis
Les også

Fornybar energi bremset utslippsvekst

For små endringer

Mandag sendte norske Storebrand og 64 andre selskaper, organisasjoner og akademikere et felles brev til IEA-sjef Fatih Birol, der de ber organisasjonen endre analysene, skriver Reuters.

– IEA leverer ikke de verktøyene regjeringer, investorer og selskaper trenger for å tilpasse politikk, investeringer og forretningsstrategier til Parisavtalen, sier Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand.

I sin siste utgave av rapporten har IEA gjort flere endringer. Blant annet har byrået en mer konsentrert fremstilling av hvordan verden kan nå målene i Parisavtalen.

Ifølge kritikerne har de ikke lyktes med dette, og i brevet oversendt IEA pekes det på at byrået bør gi en bedre analyse av hva som skal til for å nå målet om 1,5 graders oppvarming, i tråd med Parisavtalen.

Vil ha bedre analyser

De ber også om at organisasjonen inkluderer analyser om implementering av fornybar energi, økt energieffektivitet, økt andel elbiler og en brems i utviklingen av olje, gass og kullproduksjon i sitt fornybarscenario.

IEAs fornybarscenario skal sikre at verdens CO2-utslipp kuttes med to tredeler mellom 2018 og 2050 før de nulles ut i 2070. Planen legger opp til at andelen fossilt brennstoff faller fra fjorårets 81 prosent til 58 prosent i 2040. Det vil ifølge IEA være nok til at temperaturøkningen holder seg under 1,8 grader.

I Parisavtalen forpliktet verdens land seg til å begrense den globale oppvarmingen til godt under 2 grader og helst til 1,5 grader.

Mener kritikerne har misforstått

I et intervju med Reuters tidligere i november argumenterte Birol og andre IEA-topper for at kritikken av rapporten var malplassert, og at scenarioene i rapporten, og det de forsøker å redegjøre for, var misforstått.

Også Nordea, IKEA, Zürich Insurance Group, Folksam og tidligere FNs klimasjef, Christiana Figueres, er blant de 65 som har signert brevet.

Mens snittet for verdens olje- og gassprodustenter ligger på 60 og 43 kg CO2-utslipp per produsert enhet nøyer Equinor seg med kun 8 kg, for både olje og gass, skriver  IEA i fersk rapport.. Bildet viser Statfjordfeltet.
Les også

IEA: Equinor produserer med verdens laveste CO2-utslipp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.