PROSJEKTER

Innlandet fylke om omstridte fylkesvei 33 Tonsåsen: Hevingen av kontrakten er ikke rettmessig

Men fylket kommer i gang med asfalteringen i neste uke.

Traseen til den enslige kilometeren ned mot Bjørgo  som utbedres. Bildet er tatt i juni.
Traseen til den enslige kilometeren ned mot Bjørgo som utbedres. Bildet er tatt i juni. Foto: Bjørn Olav Amundsen
5. aug. 2020 - 15:11

Fylkeskommunen har kontrakter med entreprenører som kan hjelpe til, slik at fylkesveg 33 på Tonsåsen og Bjørgo kan fullføres i høst. Arbeidet med asfaltering starter allerede mandag 10. august, skriver Innlandet fylkeskommune i en pressemelding.

Anleggsarbeidet på fylkesvei 33 i Valdres har stått stille siden 13. juli, da entreprenørfirmaet som hadde kontrakt med Innlandet fylkeskommune, Contexo, gikk ut i ferie. Den 29. juli hevet firmaet kontrakten det hadde inngått med fylkeskommunen.

Ifølge kontrakten skulle arbeidet med å utbedre 10 kilometer av fylkesvei 33 på Tonsåsen og en kilometer ved Bjørgo ha vært ferdig 1. juli. Det har lenge vært klart at prosjektet både blir forsinket og dyrere enn beregnet.

– Dette er force majeure, sier Trond Helleland, transportpolitisk talsperson for Høyre, om naturkreftene som traff Randklev bru i august. I slike tilfeller kan man ta i bruk ekstraordinære tiltak, mener han.
Les også

Får ikke veibru før Randklev jernbanebru er reparert

Viktig å få asfaltert vegen

– Av hensyn til trafikantene er det viktig å få fullført arbeidet med asfaltering og montering av rekkverk så raskt som mulig, sier seksjonssjef Lars Alhaug i Innlandet fylkeskommune i pressemeldingen.

– Selv om vi har hatt kort tid på oss, etter at entreprenøren hevet kontrakten, ser det ut til at vi skal klare å fullføre arbeidene med selve kjørebanen tidlig i september, sier han.

Arbeidet med å få ferdig kjørebanen vil bli utført av entreprenører som fylkeskommunen tidligere har inngått kontrakter med i dette området.

Torsdag 6. august starter arbeidet med å høvle og forberede strekningen på Bjørgo for asfaltering. På denne strekningen trengs det to lag med asfalt, mens det på Tonsåsen mangler ett lag. 

Mandag 10. august starter arbeidet med å legge asfalt. Det blir asfaltering både på Tonsåsen og Bjørgo fra uka som kommer. Arbeidet vil foregå på én og én strekning.

Når arbeidet med asfaltering og montering av rekkverk er ferdig, vil veien bli merket opp.

Les også

6,5 km åpnes i dag: Enda mer ferdig vei på Fosen

 

Viktig å bli ferdig i høst

– Vi er glad for at trafikantene som ferdes på fylkesvei 33 over Tonsåsen kan få en trafikksikker og behagelig vei å kjøre på, i god tid før vinteren kommer, sier Alhaug.

– Vi håper at berørte grunneiere langs veien, som venter på at anleggsarbeidene skal bli helt ferdig, kan smøre seg med tålmodighet litt til, sier Alhaug.

– Vi kommer til å gjøre alt som har vært planlagt og avtalt av tiltak på eiendommene.

Brøyting, snøbrøyting, fresing, april 2022
Les også

Gikk glipp av oppdrag til 249 millioner på grunn av feilprising

Uenig i beskrivelsen

Entreprenøren som har hevet kontrakten på byggeoppdraget hevder at fylkeskommunen skal ha misligholdt sine betalingsforpliktelser overfor firmaet. Det er fylkeskommunen sterkt uenig i.

– Vi kjenner oss ikke igjen i Contexos beskrivelse av kontraktsforholdet, slik det har kommet fram i mediene denne uka, sier Alhaug.

– I den grad fylkeskommunen har holdt tilbake beløp som Contexo har fakturert, skyldes det at vi har vært uenige om kravene har vært berettiget, sier han i pressemeldingen.

Bardufoss 20230315. Dansk helikopter NH-60R Sea Hawk på besøk på Maritim Helikopterving under øvelsen Joint Viking 2023.
Les også

Nye Seahawk-helikoptre til Forsvaret blir forsinket

Ikke rettmessig å heve kontrakten

Fylkeskommunens vurdering er at hevingen av kontrakten ikke er rettmessig, heter det i meldingen. Innlandet fylke vurderer nå hvordan saken skal håndteres kontraktsmessig og juridisk.

– Av den grunn vil vi ikke kommentere uenigheten med entreprenøren ytterligere i mediene, sier seksjonssjef Lars Alhaug i meldingen.

Veiarbeid, gangvei, fortau, Volas, Kongsvinger juli 2020
Les også

Innlandet vil bruke mer penger på veiene i 2024 og 2025

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.