INDUSTRI

Ingen skredvarsling på Svalbard

Plablegger å komme i gang i februar.

Folk på Svalbard blir bedt om å holde seg inne i det voldsomme uværet.
Folk på Svalbard blir bedt om å holde seg inne i det voldsomme uværet. Bilde: Torgeir Prytz/NTB Scanpix
NTB NTB
19. des. 2015 - 16:01

– Vi har snøskredvarsling for store deler av Norge, men ikke for Svalbard, sier Rune Engeset, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Observatørkorps

Han sier direktoratet har planer om å komme i gang med prøvevarslinger i februar, i samarbeid med Universitetssenteret på Svalbard.

For å gjøre det, trengs det observasjoner og datagrunnlag som ikke finnes i dag. Planen er altså å få på plass et observatørkorps.

Engeset sier det uansett ikke vil kunne bli varsling for «enkeltskredbaner», men at man altså vil kunne si noe om faren for snøras på Nordenskiöld Land. Dette er det sentrale landområdet på Spitsbergen, og der de største bosetningene ligger.

Store fonner

Engeset kjenner altså ikke rasfaren på Svalbard og kan ikke si noe om årsaken til raset som gikk i Longyearbyen lørdag formiddag.

– Generelt er det slik at har man veldig kraftig vind og snø som kan flyttes av vinden, bygger det seg opp store fonner, som kan gå som skred. Mye nedbør og mye vind er typiske forhold hvor man får naturlig utløste skred, sier han.

Det har vært kraftig uvær på Svalbard torsdag og fredag, men lørdag har vinden løyet.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.