INDUSTRI

Industrien på vei opp

Camilla Aadland
6. nov. 2009 - 10:44

Omsetningen i norsk industri gikk opp med 3,9 prosent fra andre til tredje kvartal, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I samme periode økte norsk industriproduksjon 1,4 prosent, etter fire kvartal med klar nedgang.

Nedsiden er at ordrereservene er på vei ned og de fleste næringene melder om få nye ordrer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim


40 prosent ned

I tredje kvartal ble ordrereservene redusert med 33 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Særlig svake resultater har maskinindustri og bygging av skip og oljeplattformer.

Verftenes ordretilgang er redusert med 22,1 prosent fra tilsvarende tidspunkt i fjor, og ordretørken har nå for alvor begynt å tære på ordrereservene.

Reservene var i tredje kvartal over 40 prosent lavere enn i samme periode i fjor og har blitt redusert kontinuerlig siden fjerde kvartal 2007. Mesteparten av utviklingen kan forklares med kansellerte ordrer, samt problemer rundt finansiering av oppdrag hos kunden.Opp for flere

Industriens omsetning økte med 3,4 prosent i hjemmemarkedet og 4,2 prosent i eksportmarkedet i tredje kvartal.

Flere av næringene i industrien hadde oppgang i den siste tremånedersperioden, blant annet næringsmiddelindustrien, maskinindustrien, metallindustrien og metallvareindustrien, skriver SSB.

Men for skip og oljeplattformer gikk omsetningen ned med 6,4 prosent i denne perioden. Eksporten falt med hele 51 prosent, mens omsetningen i hjemmemarkedet gikk opp 7,5 prosent.Opp for næringsmiddel

Veksten i industriproduksjonen er det spesielt næringsmiddelindustrien som står for, med en oppgang på 3,8 prosent. Dette er den største næringen i industrien, med omtrent 14,5 prosent av samlet produksjon, ifølge SSB.

Metallindustrien, og spesielt ikke-jernholdige metall, bidro også til veksten. Produksjonen i ikke-jernholdige metall hadde en økning på 11,4 prosent i den siste tremånedersperioden.

Dette kom etter flere perioder med klar nedgang på grunn av den markerte svikten i etterspørselen etter metall.Mindre skisbygging

Produksjonen i maskinindustrien og i bygging av skip og plattformer hadde en vekst på 1,4 og 0,7 prosent i tredje kvartal sammenlignet med andre kvartal i år.

Ordrereservene til disse næringene ga fremdeles grunnlag for høy aktivitet, men bygging av skip og oljeplattformer har hatt en negativ utvikling den siste måneden.

Dette er i tråd med det næringsminister Trond Giske og verftsindustrien selv har påpekt i det siste. For denne industrien vil krisen først slå inn til neste år, når det er slutt på ordrereservene.

Les mer: – Svært alvorlig for skipsindustrien

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.