INDUSTRI

– Svært alvorlig for skipsindustrien

OM INDUSTRIEN: Næringsminister Trond Giske møtte Gunn Ovesen fra Innovasjon Norge (til v.) og Gisele Marchand fra Eksportfinans i dag.
OM INDUSTRIEN: Næringsminister Trond Giske møtte Gunn Ovesen fra Innovasjon Norge (til v.) og Gisele Marchand fra Eksportfinans i dag. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
26. okt. 2009 - 14:28

Giske kalte i dag inn representanter for GIEK, Eksportfinans og Innovasjon Norge for å diskutere eksportindustriens utfordringer.



Krisen kommer

Han var opptatt av å understreke at krisen ikke ennå har slått inn for fullt i verftsindustrien.

– Situasjonen er svært alvorlig. Tallene fra de tre organisasjonene stemmer overens med det virkelighetsbildet vi har, sa Giske da han møtte pressen etter møtet.



Vil beholde kompetansen

Han viser til at nykontrahering av skip har falt med 90 prosent internasjonalt og at det innen enkelte områder allerede er overkapasitet.

– Spørsmålet er hvor mange som vil klare seg i den delen av industrien til ny oppgangstid kommer og hvordan vi skal klare å opprettholde viktige kompetansemiljø i overgangen, sa den ferske næringsministeren.



Fra neste år

Giske tror at fallet fra i år, som blir ett av de beste årene noensinne for norsk verftsindustri, blir stort.

– Alvoret slår inn fra andre halvår 2010 og vil vare inn i 2011 og kanskje også 2012, mener Giske.

Han trekker frem at halvparten av verftene har tomme ordrebøker fra andre halvår 2010.



Satser på forskning

GIEK, Eksportfinans og Innovasjon Norge representerer ulike deler av virkemiddelapparatet og har fått i hjemmelekse å komme med tiltak som de mener vil hjelpe på situasjonen.

Svaret skal leveres Giske om to uker.

– Vi må se på tiltak for å beholde spesielle kompetansemiljø og vi må se om det er prosjekter vi kan forsere. Vi må forske og utvikle oss og være der når markedet kommer i 2012 eller 2013, sier næringsministeren.



Får skryt

Han får skryt av de tre lederne fra virkemiddelapparatet.

– Vi er glade for at han har grepet fatt i dette så fort. Vi jobber tett med utstyrsleverandører og verft. Leverandørene eksporterer til segmenter som nå går inn i en vanskelig konjunktursituasjon. Det er fint at Giske tar opp våre rammevilkår, så kan vi se om vi kan være mer fleksible fremover, sa GIEKs administrerende direktør Wenche Nistad.



Inn i tunnel

Giske understreker at det er for tidlig å senke skuldrene og tenke at krisen er over.

– Det er viktig å skape en forståelse for at Norge har klart seg bra gjennom finanskrisen så langt, men denne bransjen er på vei inn i en tunnel. Dermed er den økonomiske politikken, finanspolitikken, valutakurser og rentenivå fremdeles helt avgjørende, sa Giske.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.