MOTOR

Think-konkurs kan velte batterigigant

EnerDel, datterselskapet til Ener1, leverer batterier til flere elbiler, også Volvo C30 electric.
EnerDel, datterselskapet til Ener1, leverer batterier til flere elbiler, også Volvo C30 electric. Bilde: Per Erlien Dalløkken
25. aug. 2011 - 16:00

Mye dramatikk har utspilt seg på Nasdaq-børsen i august. Et drama involverer indirekte den tidligere norske elbilprodusenten Think.

Den tidligere største eieren, Ener1, rapporteres nå å være i akutt pengenød i kjølvannet av Think-konkursen.

Ener1 og datterselskapet EnerDel produserer litiumionebatterier og har i underkant av 700 ansatte i USA og Sør-Korea.

Avlyste kvartalsrapportering

Påstanden er at Ener1 har holdt tilbake informasjon om Thinks manglende likviditet og evne til å klare sine låneforpliktelser til Ener1.

Da Ener1 etter planen skulle legge fram sitt resultat for andre kvartal 8. august, kom det ingenting.

I stedet kom det uka etter et varsel fra selskapet om at tidligere rapportering ikke gir et riktig bilde av hvordan Think-investeringen har påvirket Ener1.

Les meldingene her

Selskapet må ta nedskrivninger med tilbakevirkende kraft på både årsresultatet for 2010 og kvartalsresultatet for første kvartal 2011.

Gruppesøksmål

Det forberedes nå flere søksmål på vegne av aksjonærer som har gått inn i Ener1 i perioden 10. januar til 15. august. To av dem er advokatfirmaene Howard G. Smith og Robbins Umeda LLP.

Robbins Umeda LLP opplyser at de nå vil granske hvorvidt styre og ledelse i Ener1 har villedet markedet.

Howard G. Smith anklager Ener1 for å ha holdt tilbake informasjon om at Think ikke hadde tilstrekkelig med midler til å dekke løpende drift og evne til å reise ny kapital som igjen førte til at forfalte lån fra Think Holdings/Global ikke kunne inndrives.

Batterileveransen fra Ener1s datterselskap EnerDel til Think stoppet i januar. TU har fått opplyst fra sentrale Think-folk at all utvikling og pengebruk ble stanset samtidig, altså i januar.

Ener1 avskrev investeringen på 73 milioner dollar i Think i mai, bare en måned før elbilprodusenten gikk konkurs.

Norske stat fikk 65 mill. i Ener1-aksjer

Et annet spørsmål som kan aktualiseres, er når Ener1 skulle konsolidert Think inn i konsernregnskapet i forbindelse med at de bikket 50 prosent eierandel i Think da Rockport Capital og Investinor konverterte sine eierandeler i Ener1-aksjer.

Investinor startet prosessen med å konvertere de 65 millioner kronene de hadde investert i Think Holding til Ener1-aksjer i februar.

Les også:

Etter det TU får opplyst, er storparten av aksjeposten siden solgt i flere bolker. Det er høyst sannsynlig at det statlige investeringsselskapet har måttet bære tap.

For i februar var Ener1-aksjene verdt oppunder fire dollar per stykk. Siden har kursen stupt , og aksjen står i skrivende stund i 36 cent.

Det er den største enkeltaksjonæren i Ener1, russiske Boris G. Zingarevich, som kjøpte konkursboet gjennom det nystiftede selskapet Electric Mobility Solutions og planlegger å gjenoppta produksjonen av Think City hos Valmet Automotive i Finland i første kvartal 2012.

Elbilingeniørene gikk over til olje

Ny Think om et halvt år

– Vi skal lage ny Think

Think kan bli tyrkisk

Tror Kongsberg kjøper Think-teknologi

Think er konk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.