OLJE OG GASS

– Subseamarkedet skal dobles innen 2020

Storeksport: Norge har i dag en markeds­andel på 50 prosent av subseamarkedet på 40 ­milliarder dollar. Innen 2020 skal markedet vokse til 100 milliarder dollar.
Storeksport: Norge har i dag en markeds­andel på 50 prosent av subseamarkedet på 40 ­milliarder dollar. Innen 2020 skal markedet vokse til 100 milliarder dollar.
19. juni 2013 - 10:50
Vis mer

Subseabransjen er en av Norges viktigste eksportnæringer og sysselsetter mer enn 12 000 ansatte.

Norge anses faktisk som verdensledende innen undervannsteknologi til olje- og gassbransjen. Men det er utfordrende for et lite land å beholde ledertrøyen i en av verdens raskest voksende næringer.

– Vi ser en ekstremvekst innen subsea. Ifølge Rystad Energy har norskbaserte virksomheter i dag over 50 prosent av det globale subseamarkedet på 40 milliarder dollar. Innen 2020 skal dette markedet vokse til mer enn 100 milliarder dollar, sier Trond Olsen, administrerende direktør i næringsklyngen NCE Subsea.

Mangler folk

Han sier at den eksplosive veksten skaper store utfordringer, og at Norges posisjon som verdensledende innen subsea er langt fra sikker.

– Vi har ikke tilgang på tilstrekkelig kompetent personell til å følge veksten. Dersom vi skal beholde og videreutvikle markedsposisjonen, må norske aktører enten flagge ut deler av virksomheten eller hente arbeidskraft i utlandet. Det er ikke mulig for et lite land å klare å løse det ventede kompetansegapet med egne ressurser, ifølge Olsen.

Han ber de store subsea-aktørene om å holde seg unna småbedriftene i Norge.

– Spesielt de store selskapene må ta ansvar så de ikke ødelegger vårt svært vellykkede innovasjonssystem gjennom å utarme små, innovative bedrifter for personellressurser.

Les også: Årets ingeniørbragd er klar for havbunnen

Økte eksportmuligheter

Underwater Technology Foundation har fått Rystad Energy til å analysere subseamarkedet og kompetansesituasjonen i næringen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Den omfattende rapporten til analyseselskapet konkluderer med at det er enorme muligheter for den norske subseaklyngen i årene som kommer.

– Vi tror at aktivitetsnivået i subsea­næringen vil vokse med 10–11 prosent i året frem til 2020. Dette skyldes først og fremst fremveksten av subseautbygginger i Brasil, Australia og Vest-Afrika. Men subseaindustrien i land som Angola, Nigeria og Australia har ikke mulighet for å skaffe nok lokal kompetanse. Dermed er de avhengige av import, noe som vil medføre at mye av veksten i antall ansatte vil komme i de eksisterende hovedklyngene i Norge, USA og Storbritannia, sier Nils-Henrik Bjurstrøm, prosjektleder i Rystad Energy.

I likhet med UTC advarer også Rystad Energy om at det blir utfordrende for den norske subseaklyngen å få tak i kompetent arbeidskraft.

– Norge er et lite land. Vi utdanner ikke mer enn rundt 3000 med universitetsgrad i petroleumsrelaterte fag i året. Subseabransjen alene har behov for 1000–1500 nyansatte med universitetsgrad per år. Men det er mulig å løse kompetansemangelen dersom bransjen er villig til å tenke utradisjonelt når det gjelder rekruttering.

Les også: – Subsea er det nye rommet

Trenger utlendingerEksplosivt: Den norske subseabransjen må hente flere tusen nye ingeniører for å holde tritt med veksten i markedet.
Trenger utlendingerEksplosivt: Den norske subseabransjen må hente flere tusen nye ingeniører for å holde tritt med veksten i markedet.

Trenger utlendinger

Bjurstrøm sier bransjen må til utlandet for å få tak i kompetent personell.

– Globalt sett er det ikke mangel på nyutdannede ingeniører. Det er god tilgang på nyutdannede både i Europa og resten av verden. Noen bedrifter er kanskje ikke helt komfortable med å hente kompetanse i utlandet, men det er nødvendig dersom den norske klyngen skal henge med i utviklingen, sier Bjurstrøm.

Han erkjenner at det er mer problematisk å få tak i folk med noen års erfaring.

– For å få tak i disse må man nok se til andre bransjer som for eksempel bilindustrien og flyindustrien. I Storbritannia har bransjeorganisasjonene allerede startet med omskoleringskurs til subseanæringen. Vi har kanskje ikke så mange andre næringer å hente folk fra, men i vårt naboland er det blant annet en stor bilindustri.

Rystad Energy tror også at et tettere samarbeid mellom bedrifter i subseanæringen kan bidra til å løse kompetanseutfordringen.

Les også:

Dette blir Lundins subsea-svenneprøve

Går for subsealøsning på Ormen Lange

Det finnes ikke store nok skip til framtidige subseautbygginger  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.