OLJE OG GASS

Dette blir Lundins subsea-svenneprøve

Nestenkopi: Subseamodulen på Brynhild er designet med utgangspunkt i Trym og Oselvar.
Nestenkopi: Subseamodulen på Brynhild er designet med utgangspunkt i Trym og Oselvar.
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
11. apr. 2013 - 14:45
Vis mer

HAUGESUND: Det lille oljefunnet Brynhild i Nordsjøen byr på store utfordringer for et relativt ferskt oljeselskap som Lundin.

Tatt seg god tid

Funnet og vurderingen av mulig lønnsom utnyttelse, er et resultat av Lundin Norways filosofi: Gå inn i modne områder og benytte ny teknologi og verktøy for å analysere tilgjengelige data og seismikk.

Lundin Norway vil ikke ta for mye risiko og har derfor tatt seg ekstra god tid til konseptstudier (FEED, front end engineering and design).

Oljeselskapet, som også er operatør på Edvard Grieg, vurderte både selvstendig utbygging, og å knytte opp til Ula eller til Pierce FPSO på britisk sektor. Det ble sistnevnte.

Prosjektingeniør Arnljot Skogvang i Lundin sier at de la vekt på å gjøre utbyggingen så enkel som mulig.

Les også: Skal drifte Brynhild-feltet fra Bærum

Enkelt: Lundin og Arnljot Skogvang vil i størst mulig grad kopiere tidligere subsea-løsninger for Brynhild.  Foto: Tore Stensvold
Enkelt: Lundin og Arnljot Skogvang vil i størst mulig grad kopiere tidligere subsea-løsninger for Brynhild. Foto: Tore Stensvold

FPSO i dokk

– Vi valgte å koble oss til Pierce. «Hva kan vel være enklere enn å knytte seg til en FPSO», tenkte vi. Vel, det har vist seg å gi oss en del utfordringer. Det er blant annet begrenset plass, sier Skogvang.

Pierce opereres av Shell, mens produksjonsskipet eies av Bluewater.

– Det er en fordel å jobbe med Shell som har lang driftserfaring, sier Skogvang.

Brynhild-tilknytningen innebærer en mindre modifikasjon av FPSO-en. Planen var å gjøre det offshore i fjor. Men forsinkelser med FEED betød utsettelse til 2013.

Skipet skal i tørrdokk i Inverness i Skottland. Da blir modifikasjonen gjort på verftet, som har god tilgang på nødvendig personell. Arbeidet utføres med 200 mann som jobber skift.

Engineering og fabrikasjon av subseautstyret og umbilical ble satt ut til Aker Solutions, mens Technip fikk kontrakt på marine operasjoner.

Det omfatter blant annet legging av en ny rørløsning, rør-i-rør.

Den skal sørge for at oljen ikke avkjøles for mye der den strømmer i en hastighet på 2 meter i sekundet med en temperatur på 65 grader over 38 kilometer fram til Pierce.

Luno II: Nytt oljefunn er trolig større enn Goliat-feltet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Oppgradering: Bluewater eier produksjonsskipet
Oppgradering: Bluewater eier produksjonsskipet

Nesten kopi

Valget blir å kopiere mest mulig fra to kjente prosjekter: Trym og Oselvar.

– Det startet nærmest som en blå-kopi, men måtte tilpasses på grunn av høyere trykk og temperatur. Det er også høyt innhold av koksalt i prosessvannet, sier Skogvang.

I fjerde kvartal i år skal første olje strømme fra Brynhild. Ut fra kunnskapen om reservoaret, kan feltet produsere i 10 år.

Utstyret er designet og spekket for en levetid på 15 år. Det kan jo tenkes at Lundin Norway klarer å tyne feltet for mer enn de forventede 20 millioner fat oljeekvivalenter.

Les også:

De 10 største oljefunnene etter år 2000

– Subsea er det nye rommet

Vil bygge observatorier på havbunnen for å forstå "isgassen"  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.