BYGG

Se glassruta utsettes for eksplosjons-trykk i sakte film

NTNU simulerer bombeangrep mot bygninger. Se video.

20. okt. 2014 - 17:16

NTNU viste i dag fram sin nye Shock tube. Den kan simulere virkningen av bombeangrep mot bygninger.

– Shock tuben er unik i verdenssammenheng. Den gir Norge mulighet til å være langt framme i forskning som kan redusere skader ved terrorangrep, sier Vegard Aune, doktorgradsstipendiat ved SIMLab, NTNU.

Les også: Kværner skulle sprenge Goliat. Det gikk ikke så bra

20 meter lang

Da Aune startet doktorgraden sin fikk han i oppgave å bygge opp den 20 meter lange Shock tuben og samtidig finne ut hvordan den skulle konstrueres. Det arbeidet er nå over og i dag ble den offesielt åpnet med representanter fra Kommunal- og moderniseringsdepartemetnet, Politiets sikkerhetstjeneste, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Statsbygg og Forsvarsbygg til stede.

– Vi har store forventninger til den nye Shock tuben. Her er det mulig å teste hvor mye materialer og glass tåler av trykk. Den kan også bidra til nye teknologiske løsninger eller nye måter å bygge på, sier avdelingsdirektør i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Christian Fredrik Horst.

Departementet jobber for tiden med å finne ut hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut og hvordan det skal kunne sikres bedre mot terror.

– Vi må finne ut hvor sperringene skal være og bruke materialer som tåler store ytre påvirkninger. Mer forskning på dette er veldig viktig, sier Horst.

Les også: Slik så betongveggen ut etter at trykktestingen gikk galt

Shock tuben er 20 meter lang og er laget av stål. Kapasiteten på riggen er 170 bar, tilsvarendetrykket på en 1700 meter høy vannsøyle. Doktorgradsstipendiat ved NTNU, Vegard Aune, harkonstruert tuben.
Shock tuben er 20 meter lang og er laget av stål. Kapasiteten på riggen er 170 bar, tilsvarendetrykket på en 1700 meter høy vannsøyle. Doktorgradsstipendiat ved NTNU, Vegard Aune, harkonstruert tuben.

Vil bli nasjonalt senter

Med bakgrunn i Norges-historiens største terroranslag i 2011, og terrortruslene i sommer og en forventet økning av trusler, starter nå NTNU opp forskning på konstruksjoner utsatt for ekstreme belastninger – som for eksempel et bombeangrep.


Det er i dag formelle krav til terrorsikring i Norge, det betyr at det er et stort antall bygninger og konstruksjoner som skal sikres ifølge lovverket – likevel er det ingen som forsker på konsekvensene av eventuelle terrorangrep.

– NTNU kan simulere både skudd og krasj, og det siste tilskuddet er Shock tuben som simulerer eksplosjoner. I Tuben lurer vi fysikken og genererer en sjokkbølge ved hjelp av luft. Dermed kan vi teste eksposjoner mot bygg, vindu eller for eksempel et terrorangrep mot en undersjøisk tunnel. Dette vil sette NTNU på kartet internasjonalt. Derfor har vi også bedt om å få bli et nasjonalt senter, sier senterleder for SIMLab ved NTNU, Magnus Langseth.

Les også: Robotarmer lar verftsarbeiderne løfte blytungt

Her ser dere glassplaten, etter at den er blitt utsatt for fem bars overtrykk, som tilsvarer envannsøyle på 50 meter. Tanken på enden av tuben har en diameter på 1,6 meter og er til sammen 5,1kubikkmeter.
Her ser dere glassplaten, etter at den er blitt utsatt for fem bars overtrykk, som tilsvarer envannsøyle på 50 meter. Tanken på enden av tuben har en diameter på 1,6 meter og er til sammen 5,1kubikkmeter.

Alle studenter bør lære om terrorsikring

Forskningsrådet vil i løpet av høsten avgjøre om NTNU får penger til å bli et nasjonalt senter. Forsvarsbygg håper NTNU får bevilgninger til å satse videre på forskning som kan redusere skadene ved et terrorangrep. Og mener dette fagområdet er så viktig, at alle sivilingeniørstudenter bør lære mer om sikring av bygg og hvordan ekstreme belastninger påvirker bygningskonstruksjoner.

– Alle studenter som studerer ingeniørfag bør lære mer om terrorsikring, sier Hans Christian Gran i Forsvarsbygg.

Les også:

– Oljeplattformer er viktige terrormål

Norsk politi starter pilotprosjekt for 3D-skanning av åsteder

Dette er kortsvindlernes 5 sleipeste teknikker  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.