INDUSTRI

Robotarmer lar verftsarbeiderne løfte blytungt

Satser tungt på exoskjeletter.

 Plate på plate på plate. Arbeiderne ved Okpo-dong-anlegget i Sør Korea er vant med å flytte stål, og forklarer at det nye exoskjelettet har gitt ryggen en kjærkommen avlasting.
Plate på plate på plate. Arbeiderne ved Okpo-dong-anlegget i Sør Korea er vant med å flytte stål, og forklarer at det nye exoskjelettet har gitt ryggen en kjærkommen avlasting. Bilde: Daewoo
7. aug. 2014 - 15:03

På det travle Okpo-dong-anlegget i Sør Korea løfter verftsarbeidere tungt for å møte etterspørselen til verdens nest største skipsbygger, Daewoo.

Veldig tungt.

Det siste året har nemlig selskapet testet ut en ny type innretning, et exoskjelett, som lar arbeiderne løfte tunge metallplater hele dagen uten å påføres alvorlige ryggskader, ifølge New Scientist.

Les også: Bru over «ingenting» er så viktig at den stopper togtrafikken

– Økte produktiviteten

Daewoos skipsverft er allerede blant de mest robotiserte og automatiserte industrielle anleggene i verden. Likevel har de arbeidsoppgaver som fremdeles krever menneskets fleksible natur. Det er her exoskjelettene kommer inn i bildet.

Bare i testfasen har den nye drakten økt produktiviteten hos arbeiderne, konkluderer utviklingslederen for prosjektet, Gilwhoan Chu. Det har blant annet blitt enklere å gjennomføre repeterende tunge løft.

Prototypen de testet ut har kunnet løftet 30 kilogram om gangen. Nå jobber utviklerne med en løsning som skal gi 100 kilogram løftekraft.

Les også: Dette irriterer oss mest på jobb

Forsynes av strøm

Skjelettet er bygget opp av rammer i karbon, aliminiumslegeringer og stål, og veier totalt 28 kilogram. Denne vekten skal ikke føles på kroppen til arbeiderne, da skjelettet avlaster sin egen vekt gjennom forgreninger som går ned til undersiden av føttene på brukerne.

Selve bærekraften kommer fra hydrauliske ledd og elektriske motorer som forsynes fra en batteripakke på ryggen. Denne skal forsyne innretningen med strøm i rundt tre timer, avhengig av bruk.

Les også: Byggherren anslo 90 dager. Haugesund fengsel brukte 11

Langt fra nytt

Til tross for nettsteder som Engadget og Pocket-lint sine omtaler av løsningen som noe Science-Fiction-aktig er exoskjeletter som disse langt fra nye.

Lignende modeller er allerede i bruk i det amerikanske militæret. Et eksempel er Lockheed Martins HULC (Human Universal Load Carrier)-system. Denne drakten veier 24 kilogram, og lar brukeren løfte 90 kilo ekstra uten problemer.

Innen helsesektoren har det japanske selskapet CYBERDYNE kommet langt. Deres HAL (Hybrid Assistive Limb)-system brukes i dag av pleiere på et hundretalls pleie- og sykehjem i landet. De ble også brukt under oppryddingen etter Fukushima-nedsmeltingen i 2011.

Enda mer spennende blir det om en ser på løsningene som utvikles med sikte på å hjelpe mennesker med amputasjoner eller lammelser. I tillegg til å yte kraft, er disse avhengige av avanserte styringer.

Alt fra proteser til heldrakter har så langt blitt utviklet og styrt helt- eller delvis ved hjelp av elektromyografi (EMG) - elektriske signaler i muskelvev.

Les mer: Vil sparke i gang VM med tankestyrt exoskjelett

Fotball-VM ga proteserevolusjon

Alle har derimot ikke muskler å måle på, og forskere har i mange år forsøkt å lage støtteapparater som i det fulle er basert på EEG og MEG - elektriske eller magnetisk aktivitet i hjernen.

Dersom du fikk med deg avsparket i årets fotball-VM, fikk du kanskje også med deg gutten i robotdrakt som tok det seremonielle avsparket på sidelinjen før den første kampen.

Skal vi tro prosjektlederen bak drakten, Miguel Nicolelis, var verden vitne til et aldri så lite mirakel på den medisinske fronten. Et fullstendig tankestyrt exoskjelett.

Les også: 

Nanopartikler kan redusere prisen på hydrogenbiler

Nytt deksel gjør mobilen til et varmesøkende kamera

Russlands nye supertrikk er som hentet ut fra Star Wars  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.