KLIMA

Returselskaper kan miste godkjenning

VIL FORTSETTE: Så lenge miljømyndighetene ikke endrer regelverket for avfallsselskapene, vil EE-avfallslagrene fortsette å bli fulle, advarer direktør i Elretur, Stig Ervik.
VIL FORTSETTE: Så lenge miljømyndighetene ikke endrer regelverket for avfallsselskapene, vil EE-avfallslagrene fortsette å bli fulle, advarer direktør i Elretur, Stig Ervik. Bilde: PELAEZ Julio
Jannicke Nilsen
8. nov. 2010 - 07:35

Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) har denne uken hatt krisemøter med Norsk Industri, Avfall Norge og Norges fire returselskap på grunn av smekkfulle lagre for miljøfarlig EE-avfall.

Direktoratet har fått flere fortvilte henvendelser fra kommuner, som ikke har plass til å ta i mot flere kasserte tv'er, datamaskiner og annet utrangert elektronisk utstyr.

Miljøvernavdelingene i enkelte fylker er bekymret for at folk kan begynne å dumpe avfall på bygda, fordi lagrene for EE-avfall er fulle.

Bakgrunn: Fullt innsamlingskaos for miljøfarlig avfall

Les også: Klif og returselskapene enige

Prekært

Selskapene selv mener de har hentet alt de skal hente i år, i henhold til gjeldende avtaler, og hevder regelverket åpner for å hente mindre enn 100 prosent av avfallet.

– Så lenge ikke myndighetene gjør noe med regelverket, vil problemet bare fortsette, mener direktør i Elretur, Stig Ervik.

Klif mener derimot regelverket er tydelig på at alt avfallet skal hentes, men vil likevel vurdere å endre regelverket på lengre sikt.

– Situasjonen er prekær. Her er det definitivt noen som ikke gjør jobben sin. De fortsetter å sende ut informasjon om at de har oppfylt sine forpliktelser og stopper innsamlingen. Dette holder ikke, sier Klif-direktør, Ellen Hambro.

Les mer: – Alle påstår at de henter det de skal

Betydelige avvik

Også i fjor oppstod det en lignende situasjon, og Klif er i ferd med å gjennomføre revisjon av de fire returselskapene. Direktoratet har funnet til dels betydelige avvik hos enkelte.

– Situasjonen som har oppstått i forbindelse med hentestoppen er alvorlig. Retursystemet fungerer ikke etter hensikten, fordi regelverket ikke blir fulgt. Hvis vi ser at returselskapene handler i strid med regelverket, kan det bli aktuelt å inndra godkjenningen, sier seksjonssjef Kari Aa til Teknisk Ukeblad.

De fire returselskapene er Ragn-Sells AS, Elretur AS, Eurovironment AS og RENAS AS.

Returbransjen i nytt krisemøte

Avfallskrisen er ikke løst

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.