Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) har denne uken hatt krisemøter med Norsk Industri, Avfall Norge og Norges fire returselskap på grunn av smekkfulle lagre for miljøfarlig EE-avfall.
Direktoratet har fått flere fortvilte henvendelser fra kommuner, som ikke har plass til å ta i mot flere kasserte tv'er, datamaskiner og annet utrangert elektronisk utstyr.
Miljøvernavdelingene i enkelte fylker er bekymret for at folk kan begynne å dumpe avfall på bygda, fordi lagrene for EE-avfall er fulle.
Bakgrunn: Fullt innsamlingskaos for miljøfarlig avfall
Les også: Klif og returselskapene enige
Prekært
Selskapene selv mener de har hentet alt de skal hente i år, i henhold til gjeldende avtaler, og hevder regelverket åpner for å hente mindre enn 100 prosent av avfallet.
– Så lenge ikke myndighetene gjør noe med regelverket, vil problemet bare fortsette, mener direktør i Elretur, Stig Ervik.
Klif mener derimot regelverket er tydelig på at alt avfallet skal hentes, men vil likevel vurdere å endre regelverket på lengre sikt.
– Situasjonen er prekær. Her er det definitivt noen som ikke gjør jobben sin. De fortsetter å sende ut informasjon om at de har oppfylt sine forpliktelser og stopper innsamlingen. Dette holder ikke, sier Klif-direktør, Ellen Hambro.
Les mer: – Alle påstår at de henter det de skal
Betydelige avvik
Også i fjor oppstod det en lignende situasjon, og Klif er i ferd med å gjennomføre revisjon av de fire returselskapene. Direktoratet har funnet til dels betydelige avvik hos enkelte.
– Situasjonen som har oppstått i forbindelse med hentestoppen er alvorlig. Retursystemet fungerer ikke etter hensikten, fordi regelverket ikke blir fulgt. Hvis vi ser at returselskapene handler i strid med regelverket, kan det bli aktuelt å inndra godkjenningen, sier seksjonssjef Kari Aa til Teknisk Ukeblad.
De fire returselskapene er Ragn-Sells AS, Elretur AS, Eurovironment AS og RENAS AS.