INGEN LØSNING: EE-avfall hoper seg opp på avfallsstasjoner i Utkant-Norge. Returselskapene mener de har gjort jobben for i år. (Bilde: colourbox.com)

Avfallskrisen er ikke løst

  • Industri

– Situasjonen er svært alvorlig, og vi jobber for å få en snarlig løsning. Men hva denne løsningen vil bestå av er foreløpig ikke klart, sier seksjonssjef Kari Aa i Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) til Teknisk Ukeblad.

Nye krisemøter

I dag har interesseorganene Norsk Industri og Avfall Norge vært i hastemøte hos direktoratet.

Bakgrunnen er den tilspissede situasjonen mellom de fire returselskapene som håndterer alt av EE-avfall i Norge og miljømyndighetene.

I går innkalte Klif de fire returselskapene Ragn-Sells AS, Elretur AS, Eurovironment AS og RENAS AS til møter, men partene ble ikke enige.

Prekær

Klif mener situasjonen som har oppstått de siste to ukene, er prekær.

– Vi kan ikke tillate en situasjon som i dag, hvor vi har returselskap som sier det ikke er deres jobb å samle inn avfallet. Returselskapene skal samle inn alt avfallet, ut i fra en fordelingsnøkkel basert på medlemmenes markedsandel, sier Aa.

Også i fjor oppstod det en lignende situasjon.

Inndra godkjenning

Klif er nå i ferd med å gjennomføre revisjon av de fire returselskapene. Direktoratet har funnet til dels betydelige avvik hos enkelte.

– Situasjonen som har oppstått i forbindelse med hentestoppen er alvorlig. Retursystemet fungerer ikke etter hensikten, fordi regelverket ikke blir fulgt. Hvis vi ser at returselskapene handler i strid med regelverket, kan det bli aktuelt å inndra godkjenningen, sier Aa.

Les også:

– Alle påstår at de henter det de skal

Fullt innsamlingskaos for miljøfarlig avfall

Har du en strategi for smarte bygg?
Få med deg «Smarte hjem og bygg 2016» torsdag 1. desember.