IT

Regjeringen vil selge aksjer i Telenor og Kongsberg Gruppen

For 46 milliarder kroner.

Walter Qvam presenterer Kongsberg-gruppen for statsminister Erna Solberg og NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Eirik Helland Urke
Walter Qvam presenterer Kongsberg-gruppen for statsminister Erna Solberg og NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Eirik Helland Urke Bilde: Eirik Helland Urke
19. juni 2014 - 21:12

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Regjeringen vil selge aksjer i Telenor og Kongsberg Gruppen for 46 milliarder kroner.

Næringsminister Monica Mæland (H) mener at statens eierandeler med fordel kan reduseres til 34 prosent, ned fra dagens andel på 54 prosent i Telenor og 50 prosent i Kongsberg Gruppen.

Forslaget presenteres i eierskapsmeldingen som Mæland legger fram fredag.

– Både Telenor og Kongsberg Gruppen er viktige norske selskaper hvor regjeringen ønsker at hovedkontoret forblir i landet. Dette sikrer vi ved at staten eier minst 34 prosent av aksjene, sier Mæland i en pressemelding fra departementet.

Les også: Han er Kongsberg Gruppens svar på Reodor Felgen

Åpne muligheter

Til NRK sier næringsministeren at staten ikke skal eie bare for å eie.

– Vi skal ha et bevisst forhold til det. Staten har mange roller og er en stor maktfaktor. Det er viktig for oss å legge til rette for maktspredning, sier Mæland.

Hun mener at økt andel av private eiere kan åpne muligheter for begge selskapene. Samtidig vil en fullmakt fra Stortinget om et nedsalg også øke statens handlingsrom og mulighet til å være fleksibel ved eventuelle oppkjøp, fusjoner eller lignende strategiske tiltak.

Les også: One Call-sjefen langer ut mot Telenor

46,6 milliarder kroner

Telenor har i dag en markedsverdi på 218 milliarder kroner, mens Kongsberg Gruppen er verdsatt av markedet til 17 milliarder kroner. Et nedsalg til 34 prosent i begge selskaper utgjør ifølge NRK 46,6 milliarder kroner.

Men Mæland understreker at det ikke er pengemangel som gjør at regjeringen vil selge, og gjør det klart at man ikke har dårlig tid.

– Jeg understreker at vi ikke har hastverk med endringer. Fullmakter innebærer ingen forpliktelse til å selge. En eventuell utnyttelse av fullmaktene vil avhenge av forretningsmessige vurderinger, sier hun.

Les også:  Telenor skal kvitte seg med 3G

Skuffet LO

Høyre og Frp-regjeringen varslet i regjeringsplattformen at den ønsker å redusere statens eierandeler i flere selskaper.

Men andre nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen, reagerer med skuffelse.

– Dersom regjeringen klarer å få flertall for dette på Stortinget, så er det en trist dag for norsk næringsliv. Dette forslaget vil kun gagne utenlandske oppkjøpsfond, sier han til NRK.

Les også:

Kongsberg Gruppen siktet for korrupsjon

Her er det nye Kongsberg-missilet for første gang montert på et norsk kampfly

Kongsberg trenger 40 nye rakettforskere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.