KLIMA

Innfrir miljøteknologihåp

GLAD: Alf Holmelid (SV) i Nærings- og handelskomiteen på Stortinget har jobbet hardt for å få en helhetlig miljøteknologisatsing som kan gi varige arbeidsplasser. Han mener langt på vei ønsket innfris i statsbudsjettet der det varsles ny strategi for miljøteknologi.
GLAD: Alf Holmelid (SV) i Nærings- og handelskomiteen på Stortinget har jobbet hardt for å få en helhetlig miljøteknologisatsing som kan gi varige arbeidsplasser. Han mener langt på vei ønsket innfris i statsbudsjettet der det varsles ny strategi for miljøteknologi. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
19. okt. 2010 - 10:50

Regjeringen samler flere av midlene til miljøteknologi og vil utmeisle en samlet strategi før årsskiftet.

– Dette er svært gledelig, sier stortingsrepresentant Alf Holmelid(SV) til Teknisk Ukeblad.

Tidligere i høst gikk han ut i TU og etterlyste mer fokusert satsing framfor klatting og å spre midler tynt ut over mange små og gode formål. Han føler at han har fått gjennomslag for sin hjertesak, koblingen av forskning og varige arbeidsplasser knyttet til miljø.

Les også: Angriper fragmentert miljøforskning

Følger opp

Statssekretær Pål Julius Skogholt gir Holmelid mye av æren for at det nå blir bedre samordning av miljøteknologisatsingen.

Statssekretær pål Julius Skogholt (SV), Nærings- og handelsdepartementet. Fotografert på besøk hos DNV august 2010.
Statssekretær Pål Julius Skogholt gir Holmelid mye av æren for at det nå blir bedre samordning av miljøteknologisatsingen. SKRYT: Statssekretær Pål Julius Skogholt i Nærings- og handelsdepartementet gir Alf Holmelid ros for hans arbeid med målrettet miljøteknologisatsing. Tore Stensvold

– Vi nedsetter et programråd med representanter fra ulike etater, organisasjoner og næringslivet. Målet er å øke innsatsen mot kommersialisering av teknologier. Dette skal være en dynamisk prosess hvor vi kartlegger eventuelle gap mellom ambisjoner og virkemidler, sier Skogholt til Teknisk Ukeblad.

Nærings- og handelsminister Trond Giske sier akkurat det Holmelid håpet på, at det skal skapes nye industrimuligheter.

Strategi

For 2011 er det bevilget 307 millioner kroner relatert til teknologiutvikling i miljøets tjeneste. Av disse er 50 millioner øremerket.

Ifølge Holmelid blir det jobbet med en ny strategi for utvikling og forskning.

– Det gleder meg at det er såpass mye samlet i en kjernebevilgning slik at det kan benyttes til strategiske satsinger, sier Holmelid.

Debatten om teknologistøtte: Debatten om teknologistøtte: <br/> – Mangler samlet oversikt

Forskererfaring

Han mener det er like viktig at det jobbes etter en samlet strategi som at det ligger mye penger på mange poster.

– Summene må knyttes til overordnete strategiske satsinger. Da gir det resultater, sier han.

Holmelid burde vite litt om FoU og hva som virker. Fra 1998 og til han kom inn på Stortinget i fjor, jobbet han ved universitetet i Agder som dekan ved fakultet for teknologi. Samtidig var han forskningsdirektør for hele UiA.

Halvhjertet applaus

NHO er delvis fornøyd med regjeringens miljøteknologisatsing.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Økningen på 167 mill. kr. for kommersialisering av miljøteknologi er en god start. I forhold til de klimapolitiske ambisjoner norske myndigheter har, trengs likevel innsats i en annen størrelsesorden, sier Petter Brubakk, NHOs næringspolitiske direktør.

Av regjeringens miljøteknologimidler på 307 millioner kroner, er 140 millioner kroner ført på Innovasjon Norges ordninger for miljøteknologi som ble etablert i år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.