KLIMA

Angriper fragmentert miljøforskning

KLATTING: Alf Holmelid har lang erfaring med forskning. Han vil konsentrere FoU-virksomheten om færre områder som på sikt kan bety eksport av miljøteknologiprodukter.
KLATTING: Alf Holmelid har lang erfaring med forskning. Han vil konsentrere FoU-virksomheten om færre områder som på sikt kan bety eksport av miljøteknologiprodukter. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
9. sep. 2010 - 07:18
Vis mer

Alf Holmelid i Næringskomiteen på Stortinget vil styre mer av forskningspengene avsatt til miljøteknologi inn mot industrien. SV vil styrke næringslivet ved å koordinere bruken av midler til færre, store prosjekter som kan gi nye arbeidsplasser.

– Den offentlige satsingen på miljøteknologi er for fragmentert. Penger strøs tynt ut over mange små områder. Tildelinger er fordelt på en rekke institusjoner og organisasjoner uten at det ligger en helhetlig plan for industriell utnyttelse av forskningen, sier SV-representanten Holmelid til Teknisk Ukeblad.



Milliardfond

Han er bekymret over at det nye statlige fondet på en halv milliard kroner som ble vedtatt i revidert nasjonalbudsjett i våres ikke vil gi den ønskede effekt.

– Vi må tørre å satse på noen få, store pilotprosjekter innen områder vi vet vil være viktige på lang sikt. Vi må få fram miljøteknologi som vi kan eksportere og som dermed gir oss varige arbeidsplasser, sier Holmelid.

Han nevner blant annet undervanns kraftfordelingsstasjon for offshore vindkraft, nye miljøprosesser for smelteverksindustri, karbonfangst og lagring.

– Dette er områder vi har kompetanse og kan bygge videre på, sier Holmelid.



Programstyre

Hans forslag er å etablere et programstyre som kan koordinere pengene til miljøforskning.

– Vi politikere treger tilbakemeldinger. Midlene må tilpasses behovene til næringslivet, sier Holmelid.

Han forslår at programstyret skal bestå av representanter fra blant annet Innovasjon Norge, Enova, Forskingsrådet, Investinor og Siva.



Tiltrer forslaget ENIG: Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.
Tiltrer forslaget ENIG: Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Tiltrer forslaget

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri jubler over forslaget.

– Dette er i tråd med det industrien har bedt om lenge. Vi har et stort potensial til å lykkes om vi styrer midlene mot områder vi allerede er gode, sier Stein Lier-Hansen til Teknisk Ukeblad.

Han mener det er seks-syv områder som peker seg ut, deriblant vannrensing, karbonfangst og lagring og fornybar energi.

– Det er mye vi kan få ut av et bedre samarbeid og koordinering av statlige og private midler, sier Lier-Hansen. Han vil ha industrien-representanter inn i et slikt styre.



Høyre-støtte

Høyre-representant Nikloai Astrup i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget synes det er positivt at SV tar initiativ til å gjennomgå hvordan pengene til miljøforskning brukes.

Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup
Høyre-representant Nikloai Astrup i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget synes det er positivt at SV tar initiativ til å gjennomgå hvordan pengene til miljøforskning brukes. STØTTE: Nikolai Astrup fra Høyre. Scanpix

– Jeg er enig i at det er behov for en gjennomgang av mandat og retningslinjer for tildeling av forskningsmidler slik at vi ikke får for mye overlapp og klatting, sier Astrup.



Har ikke peiling

Han er imidlertid redd for at det blir bukken som passer havresekken om næringslivet skal sitte i styret.

– Det må være en viss avstand mellom søkere og mottakere. Jeg er skeptisk til at industrien skal være med i styret. Samtidig må vi erkjenne at politikere må holdes på en armlengdes avstand når prosjekter skal prioriteres, sier Astrup.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.