KRAFT

Frykter gasskappløp

FRYKTER GASSEN: For mange gasskraftverk kan fortrenge fornybar energi, frykter energikomiteen i det britiske Underhuset. De frykter også forsinkelser fordi planverket er for dårlig rustet til alle ny vindkraft og atomkraft som skal inn på nettet. Illustrasjonsfoto fra gasskraftverket på Kårstø.
FRYKTER GASSEN: For mange gasskraftverk kan fortrenge fornybar energi, frykter energikomiteen i det britiske Underhuset. De frykter også forsinkelser fordi planverket er for dårlig rustet til alle ny vindkraft og atomkraft som skal inn på nettet. Illustrasjonsfoto fra gasskraftverket på Kårstø. Bilde: Trond Gram
Kjetil Malkenes Hovland
26. jan. 2011 - 12:50

Et kappløp for å bygge flest mulig gasskraftverk kan ødelegge britenes sjanse til å oppfylle klimamålene sine.

Det frykter Energi- og klimakomiteen i Underhuset, som i dag vil advare regjeringen mot et gasskappløp («dash for gas»), skriver BusinessGreen.

Komiteen frykter at det vil bli bygget så mange gasskraftverk at det fortrenger fornybar energi.

Les også: – Vi har vært ineffektive

«Perverse følger»

«Vi er bekymret for risikoen at «need-scenarioet» i regjeringens National Policy Statement for energisektoren kan få perverse følger for utviklingen av ny kapasitet, ved å legge til rette for altfor mange gasskraftverk,» skriver komiteen i en rapport.

«Begrenset produksjon fra urenset gass kan være viktig når etterspørselen er på sitt høyeste nivå for å balansere en økende mengde varierende produksjon fra fornybare kilder. Et gasskappløp kan derimot ha betydelige følger for Storbritannias klimamål, spesielt hvis CO2-fangst ikke blir kommersielt eller teknologisk bæredyktig.»

ScottishPower fikk i går konsesjon til å bygge et gasskraftverk på 1000 MW i Kent.

Skeptiske til nettkapasiteten

Komiteen er også skeptisk til den massive utbyggingen av kjernekraftverk framover. To slike skal bygges årlig fram til 2025, ifølge regjeringens planer.

– Det å koble opp så mye kjernekraft og annen produksjon til nettet er en utfordring vi aldri før har stått overfor, sier komiteleder Tim Yeo. – To kraftverk i året er et drøyt mål. Politikken mangler et rammeverk for å koordinere dette og koble kraften til nettet.

Les også:

Helge Lund varsler energikrise: <br/> – Klarer ikke å produsere nok olje

Kraftig nedskriving av ressurser

Norsk gasseksport står i fare

Mer norsk gass gir lavere utslipp

– Gass løser klimautfordringer

Vil bremse gasseksporten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.