OLJE OG GASS

Kraftig nedskriving av ressurser

Ressursene på norsk sokkel er kraftig nedskrevet.
Ressursene på norsk sokkel er kraftig nedskrevet. Bilde: Øyvind Hagen/StatoilHydro
Ole K. Helgesen, Maiken ReeOle K. Helgesen, Maiken Ree
13. jan. 2011 - 11:35

Oljedirektoratet har nedskrevet de uoppdagede ressursene på norsk sokkel fra 3,3 til 2,6 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e).

Det sa Oljedirektør Bente Nyland under presentasjonen av Sokkelåret 2010 i Stavanger i dag.

Nedskrivingen skyldes i hovedsak tre forhold:

  • Det er funnet 400 millioner Sm3 oljeekvivalenter siden forrige oppdatering av uoppdagede ressurser i 2006.
  • Skuffende resultater fra boringer i dypvannsområdet i Norskehavet, for eksempel Shells Dalsnuten og Gro-funn, er den viktigste årsaken.
  • Og til slutt bidrar resultatet av kartleggingen av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja til nedskrivingen.

- Regjeringen vurderer grep

Statssekretær Per Rune Henriksen (Ap) sier til Teknisk Ukeblad at petroleumsmeldingen vil omtale flere punkter som kan bidra til å få opp estimatene over ressurser på sokkelen.

- Vi har sett tidligere at ressursanslag har blitt nedjustert, men senere blitt justert opp igjen. Det er flere ting vi kan gjøre for å få ut mer ressurser fra norsk sokkel. Dette vil vi legge vstor vekt på i den kommende petroleumsmeldingen.

Henriksen sier til Teknisk Ukeblad at regjeringen jobber for å få til bedre samarbeid på riggkapasiteten slik at den blir best mulig utnyttet, men han legger mest vekt på at leteaktiviteten på norsk sokkel må styrkes.

– 21. konsesjonsrunde skal utlyses og vi har startet en åpningsprosess rundt Jan Mayen, sier statsekretæren som ikke overraskende er taus om Lofoten og Vesterålen.

– Det skal legges frem en stortingsmelding om dette i slutten av første kvartal. Mer enn det kan jeg ikke si om det spørsmålet.

Ned fire prosent

Den samlede produksjonen i 2010 gikk ned fire prosent fra året før, til 230 millioner Sm3 o.e.

I Nordsjøen er forventningen til uoppdagede væskeressurser redusert fra 675 til 565 millioner Sm3 o.e., mens gassvolum er redusert fra 500 til 280 millioner Sm3 o.e.

Også i Norskehavet nedskrives væskeressursene fra 370 til 325 millioner Sm3 o.e., mens for gass er det redusert fra 825 til 455 milliarder Sm3 o.e.

For Barentshavet er ressursestimatet tilnærmet uendret siden fjorårets ressursrapport. Dette skyldes i hovedsak stor usikkerhet siden en stor del av området ikke er åpnet for leting. Estimatet ligger mellom 175 og 2.460 millioner Sm3 o.e.

Oljedirektoratet anslår at produksjonen på norsk sokkel skal holde seg relativt stabil frem til 2020. Men oljedirektør Bente Nyland legger ikke skjul på at prognosene for framtidig produksjon på norsk sokkel skal holde hardt.

- Våre prognoser forutsetter at selskapene holder alle sine oplaner og at man unngår store ikke-planlagte nedstegninger. I tilleg må de påviste ressursene modnes til å bli reserver. Foreløpig er jeg ikke fornøyd med selskapenes innsats.Det har ikke vært noen stor reservetilvekst de siste årene.



Ser frem til kartlegging

I lys av den store usikkerheten tilknyttet ressursene i Barentshavet, sier OD at de ser fram til å kartlegge den nye delen av sokkelen.

Oljedirektoratet er tildelt 180 millioner kroner for å kartlegge norsk sokkel nord for 68. breddegrad. Det inkluderer det nye området mellom Norge og Russland. Nå avventes bare ratifisering av delelinjeavtalen i Stortinget og den russiske Dumaen.

Til tross for store nedskrivinger rapporterer OD om et høyt aktivitets- og investeringsnivå. Investeringene i 2011 forventes å ligge rundt 150 milliarder kroner, noe over toppåret 2009.

Det ble gjort 16 funn på norsk sokkel i 2010, hvorav ti var i Nordsjøen og seks i Norskehavet. Det ble avsluttet 41 letebrønner, hvorav 32 var rene undersøkelsesbrønner.

Relaterte saker:

Norsk gasseksport står i fare

– Ikke lønnsomt å utsette oljeleting

Forventer konsekvensutredning av Lofoten

Barentsavtale snart på plass

Slik blir delelinjen

Shell sliter på norsk sokkel

Alt avhenger av Shell:<br/> Norge klarer ikke å forsyne Europa

Ny oljeboom på trappene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.