OLJE OG GASS

Mer norsk gass gir lavere utslipp

FEIL FOKUS: ¿ Den norske klimadebatten blir til tider navlebeskuende og frakoblet fra resten av verden, sier Gro Brækken, administrerende direktør i OLF.
FEIL FOKUS: ¿ Den norske klimadebatten blir til tider navlebeskuende og frakoblet fra resten av verden, sier Gro Brækken, administrerende direktør i OLF. Bilde: Tore Stensvold
Anders J. Steensen
21. okt. 2010 - 08:26

30 prosent nedgang i norsk gasseksport vil føre til en fordobling av Norges indirekte CO 2-utslipp, viser en rapport fra Institutt for Fremtidsforskning i København.

— Vi får en situasjon hvor mangelfull satsing på norsk sokkel, faktisk bidrar til å øke de globale CO 2-utslippene, sier framtidsforsker Martin Kruse ved Institutt for Fremtidsforskning i København (IFF). IFF har på oppdrag fra OLF laget en rapport som tegner opp fire fremtidsscenarier for norsk petroleumsvirksomhet og det norske samfunnet.

– Om Norge virkelig har et ønske om å redusere CO 2-utslippene, må reduksjonen gå hånd i hånd med et europeisk skifte til mer grønn energi. Hvis ikke, vil Norge bare bidra til å øke verdens CO 2-utslipp, sier Kruse.

Lite handlekraft

Enkelte partiers ønske om å redusere aktiviteten på norsk sokkel kan få negative konsekvenser for globale CO 2-utslipp.

Forskeren fra IFF påpeker at for stort ensidig fokus på CO 2-kutt i Norge, har svært begrenset betydning i det globale bildet. Han viser blant annet til at den norske økningen i klimagassutslipp var 0,5 millioner tonn i året i perioden 2000–2007. I samme periode økte Kina sine utslipp med 442,85 millioner tonn i året.

— Det er fare for at petroleumsindustrien blir tatt som gissel i den norske debatten om reduksjon av klimagasser. Faktum er at en beslutning om å satse mindre på norsk petroleumsnæring, vil kunne føre til økte, globale CO 2-utlipp, sier Kruse.

Skrikende behov

Petroleumsnæringen er en bransje med svært langsiktige perspektiver. I gjennomsnitt går det 15 år fra et funn blir gjort til det er i produksjon og generer inntekter, nesten fire regjeringsperioder.

— Vi må ikke se oss blinde på marginale tiltak på hjemmebane når vi burde ha en langt mer offensiv internasjonal strategi. Et totalt karbonnøytralt Norge bidrar lite i verdenssammenheng. Som verdens reneste produsent, har Norge har et skrikende behov for politiske planer som strekker seg lengre enn fra valg til valg, sier Gro Brækken.

Må ta styring

Ringvirkningene fra olje- og gassnæringen påvirker hele det norske samfunnet. Allerede i 2015 vil næringen bidra med 58 milliarder fære kroner inn i statskassen enn i 2010 skriver OLF i en pressemelding.

— Vi har lenge hatt en politisk situasjon hvor trafikklysene har vist gult for norsk petroleumsnæring. Om våre politikere ikke makter å gjøre valg i dag, vil tiden velge for dem. Resultatet blir fallende inntekter for velferdsstaten og begrenset mulighet til å satse videre på Norge som energinasjon – også innen fornybar energi, sier Brækken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.