IT

Denne undervannsroboten kan du bygge selv

ROV i åpen kildekode.

2. aug. 2014 - 10:48

Droner i lufta er i vinden både for profesjonelle operatører og modellflygere. Luftrommet tetnes med RPAS-fartøyer og utrente modellflygere fører til nesten-ulykker i kontrollert luftrom.

Hva med å heller bevege deg fritt under vannoverflaten med en egen ROV (fjernstyrt undervannsfarkost)?

OpenROV er et prosjekt for selvbyggere som vil ha sin egen undervannsfarkost. Både maskinvare og programvare er fritt tilgjengelig i åpen kildekode.

Les også: – Å fly på denne måten er som å kjøre bil med kikkert

Bør kunne lodde

OpenROV kan bygges helt fra bunnen av. Siden det er åpen kildekode, er programvare, byggeinstruksjoner og material-liste åpent tilgjengelig. Men de aller fleste vil nok foretrekke å kjøpe et OpenROV byggesett.

Prisen for et byggesett er 849 dollar og en ferdig montert ROV vil koste 1450 dollar.

For 80 dollar ekstra, kan det også monteres på en telemetrisk sensor som gir operatøren oversikt over dybde og kompassretning.

Batterier og lader følger heller ikke med. Her kan hver enkelt velge å bruke velkjente Li-Ion-teknologien, eller den unge lovende batteriteknologien litium-jernfosfat, også kalt Li-FePO4-battbørserier, som forøvrig blir anbefalt.

– Å bygge OpenROV, forutsetter ikke ekspertise innen robotikk eller en ingeniørgrad, men det hjelper å ha litt erfaring med lodding, kutting, liming, etc., skriver prosjektet på sine nettsider.

Les også: Undervannsfarkost fant «svært spennende» anomalier på havbunnen utenfor Trondheim

Byggesett kan kjøpes for den som vil ha en ny hobby å bryne seg på.
Byggesett kan kjøpes for den som vil ha en ny hobby å bryne seg på.

– En ødelagt robot reddet livet mitt

En inspirerende historie for aspirerende oppfinnere følger også med.

I et innlegg på Popular Mechanics, forteller en av stifterne David Lang om hvordan han var nær ved å miste motet ved test av den første prototypen.

– Jeg testet motorene på land. De gikk perfekt. Jeg senket roboten i vannet og fyrte av baugpropellene. De virket, og så virket de ikke, sier Lang.

Istedenfor å gli gjennom vannet, falt roboten ned til bunnen av bassenget, forteller Lang. Dette var en av flere skuffelser som hadde truffet ham i mellomgulvet.

Han hadde i denne perioden vært arbeidsløs i månedsvis, gikk gjennom remser mislykkede jobbintervju og tæret på sparepengene.

Les også: Ingeniørstudenter bygget egen undervannsrobot

Ferdig montert OpenROV.
Ferdig montert OpenROV.

Lærte seg selv opp

– Jeg innså at problemene mine stakk dypere enn dårlig økonomi: Jeg var udyktig. Jeg var kvalifisert til å skrive eposter, men ikke stort mer.

Under intens jobbjakt, bestemte Lang seg for å lære seg selv evner han ikke hadde lært gjennom utdanning.

– Det var en kombinasjon av desperasjon og inspirasjon. Jeg brukte seks måneder på å fikle med alt fra sveising, elektronikk og 3D-printing til sying, forteller Lang.

Utforskingen satt ham i kontakt med medstifter Eric Stackpole som han til slutt slo seg sammen med for å utvikle en åpen ROV som de skulle selge som et sett for lavbudsjetts utforskning og utdanning. De gjorde et nytt forsøk på testing og den sank igjen.

– Mens jeg sutret, begynte Eric umiddelbart å lete etter løsninger. Han dro de børsteløse motorene av. "Må være her et sted", sa han, og han og utviklet en ny prosess for å vannsikre motorer.

Sammen greide de til slutt å utvikle OpenROV-rammeverket, som også NASA har omfavnet og modifisert.

– Der jeg så nederlag, så Eric en sjanse til å lære noe nytt, sier Lang.

Les også:

Nordmann utvider Kelvins bølgeteori 127 år etter  

Kartlegger havbunnen i Barentshavet med nytt superkamera

Denne påhengeren har 557 hestekrefter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.