OLJE OG GASS

IEA vil ha gasskraft uten rensing

UTEN RENSING: - Vi kan ikke la den finansielle og økonomiske krisen forsinke de politiske tiltakene som er nødvendig for å sikre energiforsyningen og redusere de økende utslippene av klimagasser, sier IEA-sjef Nobuo Tanaka.
UTEN RENSING: - Vi kan ikke la den finansielle og økonomiske krisen forsinke de politiske tiltakene som er nødvendig for å sikre energiforsyningen og redusere de økende utslippene av klimagasser, sier IEA-sjef Nobuo Tanaka. Bilde: Reuters
Maiken Ree
15. mars 2011 - 15:29

Tirsdag la det internasjonale energibyrået (IEA) frem rapporten fra sin gjennomgang av Norges energipolitikk.

Gass veldig viktig

Byrået kom med sine anbefalinger, som blant annet består av å bygge ut gasskraftverk uten rensing.

– Gass vil spille en viktig rolle for fremtidig energibehov. Vi vet at atomenergi og fornybar energi vil spille en viktig rolle, men de har sine begrensninger. Å erstatte kull med gass er fornuftig, i det minste for mellom- til langtidsperspektivet, sa Tanaka til Teknisk Ukeblad.

Les også: Har vedtatt CO2-fangst

Vil redusere utslipp

Tanaka sier at hvis ikke Norge bygger gasskraftverk vil noen andre bygge kullkraft et annet sted.

– I det tilfellet vil et gasskraftverk i Norge redusere globale utslipp. Samtidig øker det energisikkerheten. Det vil påvirke den norske politikken, så det er opp til dere, sier Tanaka.

Statssekretær Per Rune Henriksen svarte på oppfordringen.

– Den norske politikken står fast ved rensing, og vi mener at bygging av gasskraftverk uten rensing ikke er en god ide, sier statssekretær Per Rune Henriksen.

Les også: Transport etter oljens tid

Tre oppfordringer

IEA kom med sine tre oppfordringer til norsk energipolitikk.

  • Stimulere til videre olje- og gassproduksjon på en sikker måte, og fortsette arbeidet med å begrense CO2-utslipp.
  • promotere videre integrering av det nordiske kraftmarkedet, både internt og mot andre markeder, for å øke effektiviteten og fleksibiliteten innen forsyning.
  • Utvikle og implementere veien videre et karbonnøytralt samfunn.

Tanaka understreket flere ganger at Norge er et forbilde både som et petroleumsproduserende land, og som en forgjenger innen utviklingen av karbonnøytrale teknologier.

Bellona misfornøyd

Bellonas Håvard Lundberg var til stede under overrekkelsen av IEAs analyse. Han er misfornøyd med forslaget om urenset gasskraft.

– Følger du IEAs anbefaling om å åpne nye områder for oljeleting og bygge gasskraftverk uten CO2-rensing blir det enda vanskeligere å nå Norges klimamål, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Og IEA sier selv i sin analyse at det blir «utfordrende» for Norge å nå målet om 30 prosent kutt i klimautslippene innen 2020?

– Det blir ikke mindre vanskelig med en mer offensiv oljepolitikk, sier Lundberg.

Energimangel: Kan mangle 110.000 TWh

– Kan ikke ta sjansen på CO2-rensing

– CO2-fangst ble et politisk kompromiss

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.