OLJE OG GASS

Har vedtatt CO2-fangst

NORSK FANGST: Mens Norge utsetter beslutningen om CO2-fangst i full skala på Mongstad til 2016 er flere andre prosjekter allerede vedtatt. Til sammen 234 prosjekter er nå aktive eller under planlegging, ifølge Global CCS Institute.
NORSK FANGST: Mens Norge utsetter beslutningen om CO2-fangst i full skala på Mongstad til 2016 er flere andre prosjekter allerede vedtatt. Til sammen 234 prosjekter er nå aktive eller under planlegging, ifølge Global CCS Institute. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
9. mars 2011 - 14:17

Mens Norges planer om CO2-fangst (CCS) på Mongstad stadig utsettes, er flere storskalaprosjekter vedtatt ellers i verden.

En ny rapport fra det australske Global CCS Institute viser at det nå er 234 aktive eller planlagte CCS-prosjekter på gang. 77 av dem er integrerte storskalaprosjekter som inkluderer fangst og lagring av klimagassen.

– I tillegg til disse prosjektene fortsetter verdens regjeringer å utvikle politiske rammevilkår og lover og regler som støtter opp om CCS-prosjektene, sier midlertidig direktør John Hartwell i Global CCS Institute i en pressemelding.

Les også: – Kan ikke ta sjansen på CO2-rensing

Tar investeringsbeslutning

Norge utsetter investeringsbeslutningen for Mongstad-fangsten til 2016. Samtidig er to nye storskalaprosjekter vedtatt internasjonalt de siste årene. CO2-injeksjonsprosjektet Gorgon i Australia blir det største karbonfangstanlegget i verden. Southern Company i USA har et IGCC-prosjekt som blir det første CO2-fangstprosjektet i stor skala i kraftsektoren. IGCC (integrated gasification combined cycle) er et kraftverk hvor kull gjøres til gass og forbrennes.

I løpet av dette tiåret kan det bli brukt opptil 40 milliarder amerikanske dollar (223 mrd. kroner) på storskala fangstprosjekter, ifølge instituttet.

Men noen faller også fra: samtidig som det har kommet til 21 nye CCS-prosjekter globalt, er 22 prosjekter lagt bort på grunn av økonomisk, teknisk eller politisk usikkerhet.

Les også: CO2-fangst har kostet mer enn Molde-sykehus

Kraftig kostnadsøkning

Global CCS Institute understreker at kostnadene for CO2-fangsten har økt kraftig de siste årene. Studier i dag viser 20-30 prosent høyere kostnader enn for bare 2-3 år siden.

Det å installere CCS på et kraftverk vil øke kostnadene med 40-75 prosent alt etter hvilken teknologi og hvilket drivstoff kraftverket bruker, heter det i rapporten.

Et estimat viser at et referanseanlegg med CO2-fangst i USA vil øke strømprisen med 120-150 dollar per megawattime fordelt på hele kraftverkets levetid. Dette tilsvarer ca. 67-83 øre per kilowattime med dagens dollarkurs.

Les også: Statoil utvikler egen CO2-teknologi

Fortsatt mye jobb

Det trengs fortsatt mye mer arbeid for å få ned kostnadene. Man må også finne ut mer om det finnes egnede lagringssteder hvor man kan kvitte seg med klimagassen. Lagringen kan fort øke fra 5 til 10 prosent av kostnadene hvis de geologiske forholdene ikke er ideelle, ifølge instituttet. Er geologien i et område ikke egnet, blir CCS rett og slett uaktuelt.

Europa henger litt etter USA, ifølge instituttet. I USA er økonomien i CO2-fangsten bedre fordi CO2 mange steder kan selges fordi den brukes til å øke oljeutvinningen på land. Dessuten har EUs NER300-program en mer langsiktig horisont. Norge fremheves som et foregangsland med sine to aktive CO2-fangstprosjekter Snøhvit og Sleipner. Kina har også fem aktive prosjekter, mens store utslippsland som India, Japan og Russland ikke har satt i gang med CCS-prosjekter.

Det internasjonale energibyrået IEA har stor tro på CO2-fangst, og mener CCS vil stå for nær tjue prosent av utslippsreduksjonene i 2050.

Les hele rapporten om CO2-fangstens status i 2010 her

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også instituttets rapport om det økonomiske grunnlaget for CO2-fangst og -lagring

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.