OLJE OG GASS

IEA åpner nødlagrene

ÅPNER NØDLAGERET: For tredje gang i historien må IEAs medlemmer åpne nødlagrene for å gjøre olje tilgjengelig. To millioner fat per dag slippes for å redde en sårbar verdensøkonomi.
ÅPNER NØDLAGERET: For tredje gang i historien må IEAs medlemmer åpne nødlagrene for å gjøre olje tilgjengelig. To millioner fat per dag slippes for å redde en sårbar verdensøkonomi. Bilde: iStockPhoto
Kjetil Malkenes Hovland
23. juni 2011 - 15:51

Det internasjonale energibyrået (IEA) er så bekymret over verdensøkonomien og mangel på olje at de åpner nødlagrene.

De 28 medlemslandene er enige om å slippe 60 millioner fat fra nødlagrene for å erstatte olje fra Libya, to millioner fat per dag i en 30-dagersperiode.

Energibyråets sjeføkonom Fatih Birol bekreftet denne måneden overfor Teknisk Ukeblad at – Mangler to millioner fat om dagen .

IEAs direktør Nobuo Tanaka besøker Norge og statssekretær Per Rune Henriksen i forbindelse med IEAs dybdeanalyse av Norges energipolitikk.
. TAPPER LAGERET: I dag slipper Det internasjonale energibyrået (IEA) 60 millioner fat fra oljelagrene for å kompensere for manglende libysk olje. Det er tredje gang i historien IEA gjør dette. Kjetil Malkenes Hovland

Har skjedd tre ganger

Bare to ganger før har IEA åpnet lagrene. Den siste var i 2005 etter orkanen Katrina, som gjorde skade på en rekke oljerigger i Mexicogulfen.

Den første gangen IEA åpnet lagrene var i 1990-91 da Irak invaderte Kuwait.

På sitt eget spørsmål om IEA ikke manipulerer markedet ved å gjøre denne oljen tilgjengelig sier IEA at de er «forberedt på å handle når det er betydelig oljemangel eller umiddelbar trussel om dette,» og legger til at handlingen «ikke handler om pris, men heller om å sikre et tilstrekkelig forsynt marked til å beskytte verdensøkonomien mot unødvendig skade når den er i en sårbar fase.»

Frykter global nedtur

Verdens forbruk av olje er nå rundt 88 millioner fat per dag, ifølge IEA, mens andre anslår at det er på opptil 90 millioner fat per dag. Uansett er markedet strammere enn før, og IEA frykter at små forstyrrelser i oljeleveransene kan få store følger for prisene og gi en ny global økonomisk krise.

Energibyrået frykter økningen i etterspørsel som kommer etter at raffineriene er ferdige med årets vedlikehold i sommer, og amerikanernes ferie begynner med mye kjøring. Et stramt oljemarked truer den økonomiske gjenopphentingen, skriver IEA i en pressemelding.

IEA har også tidligere uttrykt at de er IEA er alvorlig bekymret for situasjonen i oljemarkedet. Amerikanske Energy Information Administration (EIA) har sagt at det blir Dyr olje til 2013 . Det internasjonale pengefondet (IMF) har også uttrykt bekymring for at det Pengefondet: <br/> Ikke nok olje .

To millioner fat daglig

De to millioner fatene per dag som mangler blir nå gjort tilgjengelig fra nødlagrene i IEAs medlemsland.

Det er bestemt av IEA, som også har diskutert dette grepet med store oljeprodusenter og importører utenfor IEA. Spesielt har de snakket med Saudi-Arabia, som har lovet å gjøre mer olje tilgjengelig for verdensmarkedet. Dette vil ta noe tid, og IEAs avgjørelse gjør at de får mer tid på seg.

IEA anslår at Libya-krigen har fjernet totalt 132 millioner fat lett, søt olje fra markedet, og at dette vil fortsette ut 2011. Denne oljen er lettere å lage bensin av enn surere og tyngre olje.

Les IEAs egen liste med spørsmål og svar på hvorfor de gjør dette

1600 millioner fat nødlagret

– I dag har våre medlemmer for tredje gang i historien til Det internasjonale energibyråets historie bestemt seg for å åpne lagrene, sier IEAs direktør Nobuo Tanaka i pressemeldingen. – Jeg forventer at denne handlingen vil bidra til et godt forsynt marked og å sikre en myk landing for verdensøkonomien.

IEAs medlemmer har 4100 millioner oljefat på lager, eller rundt 45 dagers globalt forbruk. 1600 millioner av disse fatene er kun til nødbruk. IEAs medlemmer som er nettoimportører har plikt på seg for å ha lagret olje tilsvarende 90 dager nettoimport, og har per i dag lagre som tilsvarer rundt 146 dagers nettoimport, ifølge en IEA-database.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Britene lager oljekrise-plan

– Drikker opp champagnen

– IEA skjuler større oljekrise

Oljepris kan torpedere veksten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.