OLJE OG GASS

Dyr olje til 2013

VARIG HØYE: Bensinprisene kommer til å holde seg høye sammen med oljeprisen i 2011 og 2012, skal vi tro amerikanske EIA. Bakgrunnen er at etterspørselen øker fortere enn tilbudet. OPEC må øke sin produksjon betydelig hvis verden skal bli forsynt.
VARIG HØYE: Bensinprisene kommer til å holde seg høye sammen med oljeprisen i 2011 og 2012, skal vi tro amerikanske EIA. Bakgrunnen er at etterspørselen øker fortere enn tilbudet. OPEC må øke sin produksjon betydelig hvis verden skal bli forsynt. Bilde: Reuters
Kjetil Malkenes Hovland
13. mai 2011 - 11:17

Oljeprisen kommer til å holde seg godt over 100 dollar fatet i både 2011 og 2012, spår amerikanske Energy Information Administration (EIA).

Bakgrunnen er at etterspørselen bare øker, mens veksten i produksjonen i landene utenfor Opec saktner.

Dette ifølge det statlige organets månedlige analyse av energisituasjonen på kort sikt, kalt Short-Term Energy Outlook.

Direktøren i det internasjonale energibyrået til TU: – Oljeprisen vil bli høyere

107 dollar i 2012

Prisen på oljekvaliteten West Texas Intermediate (WTI) økte fra en snittpris på 89 dollar fatet i februar til 103 dollar fatet i mars og 110 dollar fatet i april, og har dessuten variert kraftig i pris fra dag til dag. I 2011 vil snittet for spotprisen for WTI være 103 dollar fatet, tror EIA. I 2012 blir snittet 107 dollar per fat.

Mars 2008: For første gang er diesel dyrerer enn bensin. Statoil-stasjon på Majorstua, Oslo 14. mars 2008.
Prisen på oljekvaliteten West Texas Intermediate (WTI) økte fra en snittpris på 89 dollar fatet i februar til 103 dollar fatet i mars og 110 dollar fatet i april, og har dessuten variert kraftig i pris fra dag til dag. I 2011 vil snittet for spotprisen for WTI være 103 dollar fatet, tror EIA. I 2012 blir snittet 107 dollar per fat. FREMMED SYN? Prisene på bensin har økt de siste årene, og det kommer til å vare en stund, skal vi tro amerikanske EIA. Leif Hamnes

Dette fører til varig høye bensinpriser for amerikanerne, selv om disse er relativt lave etter norsk standard. Bensinprisen var i snitt 2,78 dollar per gallon i 2010, men i 2011 blir snittet 3,63 dollar og i 2012 blir det 3,66 dollar, ifølge EIA. Dermed betaler amerikanerne rundt 5,33 kroner literen i 2012, eller rundt en tredjedel av det nordmenn i dag betaler ved pumpene.

Brent-oljen (kvaliteten som blant annet nordsjøolje har) holder seg for tiden på et noe høyere prisnivå enn oljekvaliteten WTI. Denne prisvariasjonen skyldes blant annet rekordimport av råolje fra Canada til USA, som har ført til fulle lagre i Cushing, Oklahoma hvor amerikanerne lagrer mye av oljen sin.

Etterspørselen vokser

EIA spår en global vekst i oljeetterspørselen på 1,4 millioner fat per dag i 2011, og en vekst på 1,6 millioner fat per dag i 2012, altså 3 millioner fat per dag totalt i løpet av de to årene. Da havner verden på et forbruk på hele 89,7 millioner fat per dag. Til sammenligning var det rekordhøye forbruket i 2010 på 86,7 millioner fat per dag.

Men om så mye olje er tilgjengelig som eksport, det kommer mye an på OPEC. Tilbudet på olje fra landene utenfor Opec øker med 690.000 fat per dag i 2011 og med 420.000 fat per dag i 2012, ifølge EIA. Dette leveres hovedsakelig fra Brasil, Canada, Kina og tidligere sovjetstater. Det er for øvrig Kina og Brasil som sammen med landene i Midtøsten står for den store økningen i oljeetterspørselen de neste to årene.

Derimot faller OPECs produksjon med 450.000 fat per dag i 2011, før den igjen øker med 640.000 fat per dag i 2012, ifølge EIAs anslag. OPECs ekstrakapasitet faller fra 3,9 millioner fat per dag (mbpd) i 2010 til 3,6 mbpd i 2011 og 3,1 mbpd i 2012, anslår organet.

Dermed er det stadig mindre olje tilgjengelig for å dekke økt etterspørsel. Regnestykket mellom tilbud og etterspørsel ser ikke til å gå helt opp.

Prisen kan bli høyere

Mye er usikkert med spådommer om oljepris. Faktorer som kan dytte oljeprisene enda høyere er fortsatt uro i Midtøsten, hva OPEC bestemmer seg for å gjøre med sin produksjon, veksten både innad i oljeprodusentlandene og globalt, gjeldsberget i mange stater, og Kinas håndtering av veksten og inflasjonen, skriver EIA i sin månedsrapport.

«EIA forventer at markedet må stole på nedtapping av oljelagrene og betydelige økninger i produksjonen av råolje og væske fra OPECs medlemmer for å møte den økte etterspørselen, i en tid når bortfalt eksport fra Libya og fortsatt uro i andre MENA-land allerede viser betydelig risiko for tilgangen,» skrev EIA i sin forrige månedsrapport.

Hvis OPEC ikke skulle øke sin produksjon betydelig de neste årene vil den globale etterspørselen være større enn tilbudet. Det kan tære på verdens oljelagre. EIA forventer også nedgang i lagrene de neste to årene.

De forventer for øvrig at halve Libyas oljeproduksjon vil være på plass igjen mot slutten av 2012, etter uroligheter og krigføring.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

– Må redusere oljeavhengigheten

Høy dieselpris gir mindre veg for pengene

Pengefondet: <br/> Ikke nok olje

Oljepris kan torpedere veksten

Libya-uro sender oljeprisen til værs

Transport etter oljens tid

Krever svar om peak oil

– Drikker opp champagnen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.