BYGG

– I bygg- og anleggsbransjen har organisert kriminalitet nå fått fotfeste

Kriminelle fester grepet om norsk næringsliv.

– Rundt 250.000 arbeidsinnvandrere har kommet til Norge, noe som utgjør 10 prosent av arbeidsstokken, sier Ingrd Finboe Svendsen til arbeidstilsynet.
– Rundt 250.000 arbeidsinnvandrere har kommet til Norge, noe som utgjør 10 prosent av arbeidsstokken, sier Ingrd Finboe Svendsen til arbeidstilsynet. Bilde: Colourbox
28. jan. 2014 - 17:22

Politiet, kontrolletatene og næringslivet er dypt bekymret for det stadig økende omfanget av arbeidskriminalitet i en rekke bransjer i Norge.

Tirsdag møttes for første gang politiet, påtalemyndigheten, ulike kontrollorganer og næringslivet for sammen å finne strategier mot arbeidslivskriminalitet.

De ulike etatene beskrev en bekymringsfull utvikling i norsk arbeidsliv de siste årene med utstrakt bruk av ulovlig arbeidskraft, grov sosial dumping, tvangsarbeid, fiktiv fakturering, hvitvasking av kriminelt utbytte og bruk av legale bedrifter som skalkeskjul for kriminalitet, blant annet narkotikahandel.

Les også: Denne pæra fortsetter å lyse ved strømbrudd

Presses ut

Bekymringen er også knyttet til at kriminelle aktører presser de seriøse ut av bransjen.

– Dette trusselbildet har blitt veldig tydelig for oss de siste årene. Vi ser en utvikling der seriøse bedrifter presses ut av aktører som er kriminelle. De kan tilby tjenester til langt lavere pris fordi de ikke betaler skatt- og trygdeavgifter, de betaler særdeles lave lønninger til mennesker som oppholder seg ulovlig i landet, og de driver ofte med annen kriminalitet som narkotika, menneskesmugling, utpressing og vold, forteller Humlegård til NTB.

Han understreker at arbeidsmarkedskriminaliteten er ødeleggende for hele samfunnet og utgjør en trussel mot velferdsstaten, og ber både forbrukerne og bransjene selv være ytterst bevisste på å velge seriøse aktører.

Les også: Svindlet byggefirmaer for 38 millioner

Verst i bygg

Bransjene som er mest infisert av kriminelle er bygg- og anlegg, transport, restaurant, renhold og ulike servicebedrifter.

– I bygg- og anleggsbransjen har organisert kriminalitet nå fått fotfeste. Vi trenger et tett samarbeid og hjelp for å løst dette, fortalte Kristine Beitland, direktør for Næringslivets Sikkerhetsråd.

Tall viser at omsetningen innen oppussing har økt med 10 milliarder kroner de siste året, men at denne økningen ikke har kommet i den legale delen av bransjen.

Aktørene ser også en utvikling der kriminelle infiltrerte seriøse bedrifter for å bruke det som base for kriminalitet.

Direktør for Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen var klar på at den store arbeidsinnvandringen til Norge har sprengt tilsynskapasiteten.

– Rundt 250.000 arbeidsinnvandrere har kommet til Norge, noe som utgjør 10 prosent av arbeidsstokken. Det er en rekke utfordringer knyttet til skatt, kriminalitet og sikkerhet knyttet til disse. Vi gjør mellom 3.-4.000 tilsyn i året, men vi klarer ikke denne jobben alene lenger, sier Svendsen.

Les også: Her er løsningene som kan få vegvesenet til å snu om trebruer

Hvitt skattefradrag

Politiet og påtalemyndigheten fikk kritikk fra bransjen for ikke å ha prioritert arbeidskriminalitet i stor nok grad.

– Tilbakemeldingene fra bedriftene er at sakene de anmelder, stort sett alltid blir henlagt, noe som gjør at de etter hvert gir opp, sier administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke, Vibeke Madsen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård og riksadvokat Tor-Axel Bush lovet at politiet og påtalemyndigheten vil øke trykket betraktelig på dette feltet fremover.

Virke etterlyser også politiske tiltak fra regjeringen. Madsen fortalte at omsetningen i den hvite delen av byggebransjen i Sverige økte med 30 milliarder kroner på to år etter at man innførte skattefradrag på hvitt arbeid, og mener samme ordning må innføres i Norge.

Les også:

– Dette er fremtidens byggemateriale  

Vil industrialisere bruk av sitkagran

Det beste impregneringsmiddelet blir forbudt  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.