IT

– Hjertesyke bør være forsiktige i sin omgang med iPad

 

En skoleelev og hennes doktor-far har gjort oppsiktsvekkende funn.
En skoleelev og hennes doktor-far har gjort oppsiktsvekkende funn. Bilde: mobili
19. mai 2013 - 07:50

En iPad kan skape forstyrrelser for pacemakere og i verste fall ta liv.

De 30 små magnetene som er å finne i en iPad 2, blant annet for å holde Apples originale deksel på plass, kan i verste fall slå ut pacemakere, noe de færreste er klar over, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Det hele ble oppdaget av 14 år gamle Gianna Chien, som gjennomførte et skoleprosjekt der hun undersøkte hvordan nærkontakt med iPad påvirket hjerterytmen hos personer med innoperert pacemaker.

Kan skrus av

Av de 26 personene med pacemaker hun undersøkte, ble pacemakeren påvirket av magnetismen fra en iPad 2 i 30 prosent av tilfellene.

– Om en person faller i søvn med en iPad 2 på brystet, kan magnetene ved et uhell skru av pacemakeren. Jeg tror ikke mange kjenner til denne risikoen, sier Chien, som er elev ved Johns Hopkins University's Center for Talented Youth i Baltimore.

Den oppvakte 14-åringen fikk rett nok god hjelp av sin far Walter Chien under forsøket. Han er doktor og ekspert på hjertets elektrofysiologi, skriver Bloomberg.

Les også: Norsk selskap skal levere sensorer til de store

Verdifull advarsel

Chiens undersøkelse har vakt oppsikt i forskermiljøer, og Hearty Rythm Society har nå invitert henne til sin konferanse i Denver, der hun skal presentere sine funn for 8.000 leger.

– En verdifull advarsel for mennesker med pacemaker, sier John Day, som leder hjerterytmeavdelingen ved Intermountain Medical Center i Murray.

– Pacemaker-pasienter kan fortsatt kjøpe Apple-produkter, men legg dem ikke på brystet, sier Day.

Apple har ikke kommentert Chiens undersøkelse, men viser til iPadens nettbaserte instruksjonsbok der det står at personer med pacemaker bør sørge for å holde nettbrettet minst 15 centimeter fra kroppen.

Les også:

Intel forbereder superdatamaskin med én exaflop/s  

Forbereder «hjernen 2.0»

Ny teknologi erstatter «varme hender»  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.