Hevder Kina vil bygge 42.000 militære droner

Skal brukes til både overvåking og stridsoperasjoner, ifølge rapport.

Hevder Kina vil bygge 42.000 militære droner
Bygger: Kina har jobbet med å utvikle droner til militært bruk i flere år. I dette arkivbildet vises en kinesisk drone som kan håndteres av en soldat. Bilde: Bobby Yip/Reuters/NTB Scanpix

Det kinesiske forsvaret planlegger å produsere mer enn 41.800 land- og sjøbaserte droner mellom 2014 og 2023, ifølge en rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet som omtales av Breaking Defense.

Kina begynte i 2013 at bruke droner i militære øvelser og etterretningsoperasjoner over Øst-Kina-havet, skriver Ingeniøren, som også omtaler saken.

Les også: Her er spesialstyrkenes nye stridskjøretøy

Stealth-drone

I rapporten nevnes blant annet dronetypenen Lijian, som er en stealth-drone med lav radarsignatur, slik som det amerikanske forsvarets RQ-170 Sentinel.

Det amerikanske forsvaret skal i dag ha omkring 7.000 droner, ifølge en rapport fra borgerrettsorganisasjonen Friends Committee on National Legislation. Central Intelligence Agency (CIA) og US Department of Homeland Security skal på sin side ha om lag 40 droner.

Der foreligger ikke tilsvarende anslag på antallet amerikanske droner i 2023, men amerikanske Defense Science Board, som gir råd til det amerikanske forsvarsdepartementet, mente i 2013 at de kinesiske drone-investeringene i de kommende tiårene ville overgå de amerikanske.

Les også: Ferdigskrog, missiler og framdrift uten luft: Dette er kravene til Norges nye ubåt

Mange overvåkingsdroner

Forsker Kelley Sayler ved Center for a New American Security sier til Breaking Defense at de meste av dronene ikke kommer til å være svært avanserte systemer, med stealth-teknologi til kampoppdrag, men vanlige overvåkings-droner.

Det leser han ut av anslaget på det han kaller et relativt beskjedent budsjett, på 10,5 milliarder dollar, som ikke ville vært nok til svært mange avanserte dronesystemer.

Les også: Fire kjemper om å blir Norges nye artilleri

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.