KARRIERE

Her jobber de som ble sagt opp fra oljebransjen

Flest gikk til annen industri.

En undersøkelse gjennomført av SSB viser at de som har sluttet i oljenæringen er det flest som har gått til annen industri, til teknisk konsulentvirksomhet eller bygg- og anleggsbransjen.
En undersøkelse gjennomført av SSB viser at de som har sluttet i oljenæringen er det flest som har gått til annen industri, til teknisk konsulentvirksomhet eller bygg- og anleggsbransjen. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
27. juni 2016 - 13:11

Statistisk sentralbyrå (SSB) har sett nærmere på dem som mistet jobben i oljenæringen første halvår i fjor, og som ikke hadde fått seg jobb halvåret etterpå.

Ett år senere, i mars 2016 var 42 prosent av dem i jobb igjen.

Flest fant veien til annen industri, teknisk konsulentvirksomhet og bygg- og anleggsbransjen. 

– De fleste har gått til næringer som typisk etterspør personer med teknisk fagkompetanse på ulike nivå, opplyser SSB.

Til mange næringer

De 42 prosentene som var i ny jobb i mars 2016 sprer seg over svært mange næringer.

Dette kommer av at  det ikke bare er ingeniører og fagarbeidere som har mistet jobben i oljeindustrien, men også ansatte i administrasjon og andre støttetjenester. 

Aller flest går likevel til industrinæringen.

Figuren under viser de ti næringene hvor det var flest ansatte i mars 2016 av de som sluttet i petroleumsnæringen 1.halvår 2015. Til sammen dekker disse næringene 80 prosent av gruppen.

Får ny jobb i «oljå»

Når mange har begynt å jobbe i næringen utleie av arbeidskraft, så skyldes det dels at de leier ut personer med teknisk fagkompetanse, for eksempel til byggenæringen, forklarer SSB.

Relativt mange går også til næringen offentlig administrasjon. Her finner man blant annet teknisk etat i kommuner og statlige samferdselsetater hvor ingeniørkompetanse er etterspurt.

Rundt åtte prosent har fått jobb i petroleumsnæringen på ny, etter å ha vært ute av næringen i minst seks måneder.

Det kan synes å være mange, men selv for en næring hvor det samlet sett er nedgang i sysselsettingen, så vil det alltid være en del nytilsettinger.

– Det skyldes at det også i nedgangstider vil være noen virksomheter som vokser, understreker SSB.

I tillegg er det mange nyansettelser som erstatning for de som slutter ved naturlig avgang. Da vil personer med bakgrunn fra næringen naturlig nok være sterke kandidater for jobben.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

17 prosent helt ledige

Av dem som ikke var kommet seg i ny jobb igjen var i det mars 17 prosent som var registrert helt ledig eller på arbeidsmarkedstiltak.

I tillegg har trolig rundt 13 prosent forlatt Norge.

Blant de resterende 29 prosentene som sluttet, kan noen ha startet som selvstendig næringsdrivende, noen kan leve på sluttpakker fra siste jobb, andre kan være under utdanning, AFP/alderspensjonist og lignende, skriver SSB.

Dette er noe SSB vil se mer på i det videre arbeidet i prosjektet. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.