KARRIERE

36.000 oljejobber er kuttet: Her er tallene som varsler ny bølge med oppsigelser

Venter ny topp før sommerferien.

I april fikk Nav varsel om mulig oppsigelse av over 4600 personer. Det er det høyeste antallet siden ledighetsoppgangen startet, og tyder på at vi får en ny oppsigelsesbølge til sommeren.
I april fikk Nav varsel om mulig oppsigelse av over 4600 personer. Det er det høyeste antallet siden ledighetsoppgangen startet, og tyder på at vi får en ny oppsigelsesbølge til sommeren. Bilde: Illustrasjon: Erlend Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
7. juni 2016 - 06:00

Selv om arbeidsledigheten både i Norge generelt og blant ingeniører spesielt har hatt en positiv utvikling de siste månedene, er det mye som tyder på at dette ikke er en trend som vil fortsette. 

Selskaper som skal si opp mer enn ti ansatte plikter å varsle Nav, og i april kom en ny topp på antall varsler, med melding om over 4600 mulige oppsigelser. 

Det er det høyeste antallet i løpet av en måned etter at ledigheten begynte å øke.

Erlend Aarsand, juridisk leder i Nito, forklarer at de nå ser at disse begynner å gjøre seg gjeldene blant sine medlemmer, med en ny, stor bølge oppsigelser i juni.

– Rydder unna før sommeren

I tillegg til de mange tusen varslene om masseoppsigelser, er det nå også mange små og mellomstore bedrifter som sier opp færre enn ti ansatte om gangen, påpeker Aarsand.

Disse trenger ikke å varsle Nav, og havner dermed på toppen av denne statistikken.

– Vi har nå et høyt antall oppsigelsessaker vi er inne i. Det er mange store, som for eksempel FMC, Apply og National Oilwell Varco, som alle sier opp folk i juni. Men det er også flere små bedrifter som ikke dukker opp i Nav sine tall, sier han, og anslår at minst et par hundre, bare av Nitos medlemmer, vil få en oppsigelse i hånden i løpet av juni.

Aarsand forklarer at det veldig ofte er slik at det kommer en topp i antall oppsigelser like før jul, og en topp like før sommeren.  

– De 4600 oppsigelsene som ble varslet til Nav i april er i høy grad ventet effektuert før sommeren. Det er en kjent sak at bedrifter gjerne rydder slike saker unna før ferien, sier han. 

Les ogsåå: 8000 ingeniører står uten jobb, samtidig som en tredjedel av arbeidsgivere mangler kvalifiserte ingeniører

– Flere varsler fører til flere ledige

Ifølge Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet, er det slik at bedrifter som skal si opp eller permittere mer enn ti ansatte må varsle Nav minimum 30 dager før. 

– Dermed går det minst en måned fra vi mottar varselet til oppsigelsene trer i kraft. I tillegg kommer oppsigelsestid og eventuelle sluttpakker som gjør at det ofte kan gå fire-fem måneder før varslene resulterer i flere arbeidsledige, opplyser han til Teknisk Ukeblad. 

Selv om en arbeidsgiver varsler om mulige oppsigelser, så er det ikke sikkert at varslene resulterer i at ansatte blir sagt opp. Likevel kan tallene gi en god indikasjon på hvordan arbeidsledigheten vil utvikle seg fremover. 

For det er slik at Nav registrerer merkbar økning i arbeidsledigheten noen måneder etter varsler om oppsigelse. 

– Vi ser at flere varsler fører til flere ledige hos Nav noen måneder senere, bekrefter Sørbø. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Økende andel hos Nav

Nav gjennomførte tidligere i år en større undersøkelse hvor de tok for seg de varslene som kom inn i 2014 og 2015, for å se hvor mange de fant igjen i Nav sine systemer et halvt år senere. 

Konklusjonen ble at omkring 30 prosent av dem som ble varslet oppsagt befinner seg i Nav sine systemer, seks måneder etter varslet oppsigelse. 

Årsakene til at flere ikke dukker opp hos Nav er mange, blant annet er det ikke alle de varslede oppsigelsene som blir gjennomført. En del kommer trolig i ny jobb uten å måtte melde seg ledig først, andre går av med alderspensjon eller flytter til utlandet.

Av dem som dukket opp i Nav sine systemer var det omkring 55 prosent som var mottakere av dagpenger. 

– Vi så imidlertid tegn til at vi fant igjen en økende andel av varslene, slik at andelen hos Nav kan ha gått ytterligere opp etter at vi gjorde denne analysen, påpeker Sørbø.

36.000 jobber er kuttet  

Tall som analytiker i DNB Markets, Truls Oma Erichsrud, har samlet inn, viser at det fra 1. januar 2014 og til 3. juni i år er forsvunnet rundt 36.000 oljejobber i Norge. 

Sammenligner vi med listen fra begynnelsen av april, ser vi at antallet har steget med omkring 1000 personer de siste to månedene. 

Tallene inkluderer både innleide og fast ansatte som er varslet kuttet og gjenspeiler et slags gjennomsnitt av de varslede kuttene.

Nå er det altså ikke utenkelig at vi får en ny bølge med jobbkutt. 

Det var rekordhøyt antall varsler i april, men tallene var høye i januar, februar og mars også, med varsler om oppsigelse av godt over 3000 personer hver måned. 

Til sammenligning var det kun to måneder med mer enn 3000 varslede oppsigelser i 2015.

Hittil i år er det varslet om oppsigelse av i alt 14.597 personer fra 259 ulike bedrifter.  

– De må jo sitte igjen med noen

Erlend Aarsand i Nito forklarer at advokatene i fagforeningen har en svært stor arbeidsmengde om dagen, med mellom 12 og 14 advokater som til enhver tid jobber med nedbemanningssaker. 

– I tillegg er det alltid en eller to som er bortreist for å bistå i forhandlingsmøter med arbeidsgivere som skal kutte, utdyper han.

Enkelte dager den siste tiden har Nito fått inn så mange som 15 meldinger om oppsigelser. 

– For noen måneder siden var det en uke hvor det var flere bedrifter som varslet at de kom til å kutte til sammen 2500 overtallige ansatte. Men det tar litt tid fra de varsler offentlig til det blir oppsigelser, så dermed merker vi det ikke før nå. Og akkurat nå er det et veldig høyt antall oppsigelser, påpeker Aarsand.

– Så får vi håpe det blir roligere til høsten. Jeg tror det er mange bedrifter som har skåret antall ansatte inn til beinet nå. De må jo sitte igjen med nok medarbeidere til å kunne håndtere nye kontrakter og oppdrag, poengterer han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.