ROMFART

Her er NASAs nye superteleskop

Skal ta bilder av solen og svarte hull.

31. mai 2012 - 15:43

Hvis alt går etter planen skyter NASA, Caltech og Orbital Corporation opp sitt nye teleskop, NuSTAR, omkring 13. juni.

Oppskytningen skjer fra Kwajalein i Stillehavet. NuSTAR kommer av Nuclear Spectroscopic Telescope Array.

Navnet minner mest om diverse rockeband fra 1990-tallet, men det dreier seg her om et teleskop som skal fotografere alt fra svarte hull til vår egen sol.

Se også: Unike bilder av Norge fra verdensrommet

Dypere og klarere

– Vi kommer til å se de varmeste, tetteste og mest energiske objektene med dette helt nye røntgenteleskopet som kan skaffe dypere og klarere bilder enn noensinne, sier forsker Fiona Harrison ved California Institute of Technology i Pasadena.

Harrison tok initiativet til prosjektet for 20 år siden.

Teleskopet skal festes til raketten Pegasus XL fra Orbital Sciences Corporation.

Raketten festes på undersiden av flyet  L-1011 Stargazer, som 5-6 juni flyr fra Vandenberg Air Force Base i California, til Kwajalein, en korallatoll 3900 kilometer sørvest for Honolulu.

Etter utskytningen skal Stargazer slippe raketten, som så aktiveres og frakter NuSTAR til sin planlagte bane rund jorden.

– NuSTAR bruker en rekke innovative teknologier som styrker bildekvaliteten, og som ble til gjennom et bredt samarbeid, sier prosjektleder Yunjin Kim ved NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, California.

Kosmisk røntgen

NASA skriver på sine nettsider at NuSTAR blir det første teleskopet som kan levere «focused images of cosmic X-rays with the highest energies.»

– Dette er samme slags røntgen som leger bruker til å se skjelett og flyplasser bruker til å scanne bagasje. Teleskopet har ti ganger så stor oppløsning og hundre ganger så stor følsomhet som sine forgjengere, skriver NASA.

NuSTAR skal jakte på store og små svarte hull, og hjelpe forskere til å besvare store spørsmål om hvordan disse oppsto.

I tillegg skal NuSTAR undersøke atmosfæren til solen vår, og se på hvordan eksploderende stjerner danner elementene som utgjør planeter og mennesker.

Egentlig skulle NuSTAR blitt sendt opp i mars i år, men prosjektet ble utsatt på grunn av at programvaren som kommuniserer mellom teleskopets utskytningsfartøy og rakett viste seg å være mangelfull.

Les også:

Tre mann på vei til romstasjonen  

Sjekk dette «James Bond-hotellet»

Vingefeil koster to milliarder

Teller biler med satellitt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.