SOLENERGI

Dette blir trolig verdens største solcellepark

Tredobles i løpet av året.

I dag har parken en 600 megawatt i drift. Men det er hele 1400 megawatt under bygging.
I dag har parken en 600 megawatt i drift. Men det er hele 1400 megawatt under bygging. Foto: Myndigehteten i Karnataka delstaten i India.

Når den står ferdig kan den være den største solparken i verden, men konkurransen er hard.

Pavagada Solpark er spredt på et totalt areal på 53 kvadratkilometer i Pavagada tuluk, i Tumkur distriktet i Karnataka i India. I dag har parken 600 megawatt i drift, men hele 1400 megawatt er under bygging.

Åpnet i dag

Delstatsministeren og energiministeren i Karnataka deltok begge på åpningen av parken, og delte bilder og video på Twitter-profilene.

De er opptatt av at de tørre landområdene ikke har blitt ekspropriert fra bøndene som eier landområdene, men at landområdene leies.

– Dette er helt unikt, skriver energiministeren.

Landområdet inkluderer fem forskjellige landsbyer. Og politikerne har et mål om å produsere hele 100 gigawatt innen 2020.

«Plug and play»

Det er vanskelig å se for seg størrelsee det her er snakk om. Skjermdump fra video delt på Twitter fra delstatsmyndighetene. 
Skjermbilde fra video som viser litt av anlegget i Pavagada.

Det er bedriften Karanataka Solar Power Development Corp. Ltd som står for byggingen. Det er fellesforetak mellom Karnataka Renewable Energy Development Ltd og Solar Energy Corp of India. Utbyggingen skjer med «plug and play»-modellen, der man får leid og godkjent blokker med land fra de lokale landeierne og myndighetene, og så auksjonerer bort solprosjektet på hver blokk.

Den første auksjonen ble gjennomført i april 2016 og den neste i mars 2017. Til sammen ble 1250 megawatt auksjonert bort.

– Det er en stor bragd. Det å få tilgang på landområder er en av de største utfordringene for alle store prosjekter i India, spesielt for solenergiprosjekter, sier Deepak Sriram Krsihnan, leder for energidepartementet i den uavhengige organisasjonen World Resources Institute i India.

Landområdene er leid for en periode på 25 år.

Svært tørt området

I tillegg til en svært høy solinnstråling og tilgjengelige landområder, er det svært tørt i området. Det har blitt erklært tørke hele 54 ganger de siste 60 årene. Området har svært få innbyggere og de fleste er fattige bønder.

Direktøren i selskapet som bygger ut området, er selv oppvokst her og skal være den som kom fram til løsningen om å leie landområdene fra bøndene.

Bøndene får en årlig utbetaling på rundt 2500 kroner per 4 dekar og prisen skal øke med 5 prosent hvert andre år.

De første 100 megawattene fra Pavagada ble koblet til nettet i midten av desember. I skrivende stund skal 600 megawatt være koblet på. Solparken er dermed allerede den syvende største i verden, ifølge Wikipedia.

Den største nåværende solparken ligger i Kina og skal ha en kapasitet på 1547 megawatt.

Se videoen som energiministeren i delstaten delte på Twitter:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.