KARRIERE

Her er de beste hodene fra NTNU

Nå skal det bli gratis og lettere for arbeidsgivere å komme i kontakt med studenter.

NTNU ønsker mer kontakt mellom studentene og arbeidslivet og lanserer NTNU Bridge.
NTNU ønsker mer kontakt mellom studentene og arbeidslivet og lanserer NTNU Bridge. Bilde: NTNU
29. okt. 2013 - 10:43

På NTNU har det nylig blitt lansert et nettverk som skal hjelpe studenter og arbeidslivet komme i kontakt med hverandre.

To dager etter at nettverket NTNU Bridge ble lansert var det allerede opprettet 320 studentprofiler.

Flere titalls søknader har allerede blitt sendt til bedrifter som etterlyser studenter til oppgavesamarbeid og arbeidspraksis.

– Arbeidsgivere har mulighet til å rekruttere studenter til jobb, praksis og oppgaver. Studenter får tilgang til nettverk og relevant arbeidserfaring. Faglærere ved fakulteter kan søke etter eksterne aktører til prosjekter og oppdrag, sier Ida Johanne Ulseth, prosjektleder ved Rektors stab for nyskaping på NTNU.

Viktig med praksis

Ulseth sier at det blir stadig viktigere for studentene å se hvordan de kan bruke kunnskapen de tilegner seg på universitet i arbeidslivet.

– Gjennom praksis eller oppgaveskriving lærer studentene for eksempel om hvordan arbeidslivet fungerer, ulik hverdag og begrepsbruk i akademia og arbeidslivet. De kan også få mer erfaring og selvtillit i faget som de studerer. Arbeidsgivere får på sin side et blikk utenfra på sin bedrift og bedre forståelse gjennom kritiske spørsmål og samarbeid, sier Ulseth til Teknisk Ukeblad.

Les også: Blir bedre ingeniører med real matte

Søker flere partnere

Prosjektlederen Ulseth sier at mottagelsen av nettverket blant studentene og bedriftene har gått over all forventing.

Det er allerede 26 ulike bedrifter og offentlige institusjoner som har skrevet avtale med nettverket.

– De vi har fått med er for eksempel NCC, Unicef, Rambøll, Powel, Yahoo, Ingeniører uten grenser og en rekke kommuner. Man får synliggjort at det trengs ulik kompetanse hos bedrifter. Vi ønsker å få inn en bredde av arbeidsgivere, det vil si både privat næringsliv, offentlig forvaltning og organisasjoner.

Ulseth sier at de jobber nå aktivt med å sikre flere bedrifter som vil samarbeide med studenter.

Les også: Hit vil næringslivet at norske studenter skal dra

Tre ulike oppgaver

Studenter kan samarbeide for eksempel gjennom praksis, jobb eller oppgaveskriving. Oppgaveskriving deles i tre varianter:

  • Prosjektoppgave er en faglig relevant oppgave som varer fra 2 – 6 mnd. Mange studenter skriver prosjektoppgave og masteroppgave om samme tema. Noen kobler også prosjektoppgaven (som bestemmes før sommeren) til en sommerjobb.

     
  • Bacheloroppgave er ofte en individuell oppgave som er en fordypning i et emne relevant for graden og varer et semester. I tillegg til faglig fordyping på lavere akademisk nivå, lærer studenten metode, tekst- og skriveforståelse.

     
  • Masteroppgave er oftest en individuell oppgave som er en fordypning i et emne relevant for graden. En masteroppgave kan vare fra 6-12 mnd.

Les også: – Sats på høgskoler for å skape mer innovasjon

Blir mer motiverte

NTNU Bridge inkluderer også Eksperter i Team, et obligatorisk fag for alle studenter som tar første året på en mastergrad eller fjerde året på en sivilingeniørgrad.

Halvparten av faget handler om å lære om samarbeid og forbedre sin atferd i en gruppe.

– Våre årlige evalueringer viser at studenter som får en konkret praktisk problemstilling og samarbeider med næringslivet om å løse den blir mer motiverte. Man kan involvere seg i faget og lage en løsning som kan til og med bli tatt i bruk innad bedriften, sier Sana Riahi, studentmedarbeider i Eit.  

Han legger vekt på at også arbeidsgiverne vinner på å samarbeide med studentene.

– De eksterne bidragsytere på Eit liker å få helt ferske innspill fra nye hoder. Studentene bidrar til mer kreativitet og nyskaping på deres arbeidsplass. Det har vært episoder hvor prosjekter som ble laget av studenter blir tatt i bruk i bedriftene, for eksempel i form av nye produkter eller løsninger.

Blant samarbeidspartnere til Eit finner vi blant annet vært Statens vegvesen, Statoil, Trondheim kommune, Nav, Nrk og Miljødirektoratet.

Les også: Alle vil ha innovasjon, men ingen vet hvordan de skaper det

Vil beholde studentene i Bergen

Karrieresenteret ved Studentsamskipnaden i Bergen opprettet for seks år siden Trainee Vest. Nå er det til sammen 16 medlemsbedrifter som er med.

Det er et traineeprogram som skal bidra til å øke rekrutteringen av toppstudenter til Bergen og Hordalandsregionen.

Programmet varer i 12 måneder og trainee-ene er i samme bedrift hele tiden.

– Vi ønsker at traineeprogrammet skal være et utstillingsvindu og gi de nyutdannede innblikk i mulighetene som finnes i regionen. I tillegg er målet å ønske studentene velkommen hit og gi dem en god start på karrieren, sier Eivind Olsvik, prosjektleder for Trainee Vest.

Utenom praksis i bedriftene får de nyutdannede bachelor- eller mastergradsstudentene kurs i prosjektledelse, presentasjonsteknikk, medie- og informasjonsarbeid, personlig utvikling, teambygging, konflikthåndtering og oppfølging av mentor. 

Les også: Hordaland mangler dataingeniører

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.