NORGES SMARTESTE HJEM

Her bor de helt avkoblet fra både strømnett, vann og avløp

21. nov. 2015 - 07:00
Vis mer

– Huset sto ferdig i januar i år, og det har tatt tre år å bygge. Bortsett fra grunnarbeidet har vi gjort det meste selv. En snekker har vært byggansvarlig for det formelle, og vi har fått hjelp av elektriker, rørlegger og murer, sier Espen Seierstad til Teknisk Ukeblad.

I Vestvågøy i Lofoten har Espen og Tove Seierstad bygget det som trolig er Norges første moderne bolighus som er helt offgrid.

Huset har samme nivå av komfort som en vanlig norsk bolig, samtidig som det verken er koblet på strømnett eller offentlig vann- og avløpsnett.

Prosjektet kostet tre millioner, inkludert solcellepaneler, vindanlegg, brønn og opprustning av 250 meter vei. Imidlertid fikk de ikke støtte av Enova.

– Vårt prosjekt passet ikke inn i noen støtteordninger, sier Espen Seierstad.

Utfordrende mørketid

Det var Lofot-Tidende som først omtalte byggeprosjektet. Tekniske installasjoner er detaljert beskrevet på bloggen okologisklofoten.blogspot.no.

Rett mot sør, ved siden av huset, har offgridderne montert 20 m2 med solcellepaneler. Litt bak i terrenget står en vindmølle.

Installasjonene leverer likestrøm som lagres i to truckbatterier à 500 kilo, plassert i en naustlignende bod. Batteriene er seriekoblet og lagrer strøm med 48 volts spenning.

Her monteres en vindmølle helt øverst i terrenget over huset – tilsammen leverer sol og vind strøm som lagres i to truckbatterier. <i>Bilde: ESPEN S. SEIERSTAD</i>
Her monteres en vindmølle helt øverst i terrenget over huset – tilsammen leverer sol og vind strøm som lagres i to truckbatterier. Bilde: ESPEN S. SEIERSTAD

I boden står også kontrollapparater for mottak av strøm fra vindmølla og solcellene, i tillegg til en inverter som transformerer strømmen opp til 230 V før transport til boligen.

Batteriene er plassert et stykke unna huset fordi ladingen kan medføre produksjon av en eksplosiv knallgass.

– Vi ligger an til å få en netto produksjon på rundt 2000 kWh. Vi har for lite strøm i mørketiden. Vårt største problem er at vi har en vannpumpe på 750 watt, som vi er avhengige av for å få vann opp i huset. Det er et problem at den trekker strøm, og at vannet forsvinner når strømmen er brukt opp, sier Seierstad.

I tillegg til anskaffelse av en ekstra vindmølle og batteripakke, kan både flytting av brønnen høyere opp, og kjøp av el- eller hybridbil, være relevante tiltak for å gi mer fleksibilitet og forutsigbarhet i strømkabalen.

Til daglig er Seierstad teamleder hos Debio, som kontrollerer og godkjenner økologiske produksjoner i Norge. Han forteller at huset egentlig ble offgrid ved en tilfeldighet.

– Da vi begynte å prosjektere, hadde ikke Lofotkraft noen ordning for kunder som ønsker å selge strøm. Dermed bestemte vi oss for å gå offgrid med batteri, sier Seierstad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
I Vestvågøy i Lofoten har Espen og Tove Seierstad bygget det som trolig er Norges første moderne offgrid bolighus. <i>Bilde: ESPEN S. SEIERSTAD</i>
I Vestvågøy i Lofoten har Espen og Tove Seierstad bygget det som trolig er Norges første moderne offgrid bolighus. Bilde: ESPEN S. SEIERSTAD

Renseanlegg i vinterhagen

Drikkevann pumper de fra sin egen brønn, som står i et vannsig. En vedkomfyr på 400 kilo fra Lohberger produserer vannbåren varme og varmt kranvann. De hugger og kløyver all ved selv og har et estimert årlig vedforbruk på 20 m3.

I Norge er det fremdeles vanlig å belaste offentlig nett med gråvann, som i hovedsak er vann fra kjøkken, dusj og klesvask.

Norsk Vann hevder at Norge har et samlet investeringsbehov for kommuner og huseiere på «cirka 200 milliarder for å oppnå akseptabel standard på vann- og avløpsanleggene i dag, og et ytterligere investeringsbehov til 290 milliarder frem til 2030.»

Seierstads løsning for rensing av gråvann i vinterhagen er trolig den første av sitt slag i Norge. Gråvannet ledes til en slamavskiller i form av en 90 liters murerbøtte med en filterpose i.

Filterposen rengjøres annenhver uke. Fra slamavskilleren ledes gråvannet ut i fire fiskekar à 1000 liter, som er plassert i en vinterhage på sydveggen av huset. Karene er fylt med sand og jord og er beplantet.

– I motsetning til utendørs våtmarksfiltre for gråvann, hvor vannet vandrer horisontalt gjennom en beplantet filtermasse, slipper vi gråvannet ut i det øverste jordlaget i filtermassen, slik at det vandrer vertikalt nedover i jorda. Dette er mulig fordi vi har frostfritt, innendørs anlegg. Omdanning i jorda foregår da under aerobe forhold, som gir mer effektiv omdanning, og man trenger mindre volum med jord. Aerobe forhold i jorda gir også mulighet for et bredere planteutvalg.

 <i>Bilde: Nils-Henrik Henningstad</i>
Bilde: Nils-Henrik Henningstad

Toalettkompost

I toalettløsningen separeres urin og avføring i toalettskålen. Urindelen har vannspyling. Vann og urin lagres på en egen tank og brukes direkte som gjødselvann. Avføringen havner i en bøtte som jevnlig tømmes manuelt i en komposteringsbinge.

For urbane offgrid-boliger vil det kanskje være mer praktisk å koble avløpsrøret til en maskin som omdanner avføring til drikkevann, energi og aske.

I Omniprocessor, produsert av Janicki Bioenergy, kan man daglig lempe inn 12,3 m3 kloakkslam og tappe 10.800 liter drikkevann. Med avføring som drivstoff gir maskinen en forsmak på toalett-revolusjonen. Neste generasjon Omniprocessor skal håndtere avfall fra 100.000 mennesker, og produsere 86.000 liter drikkevann og 250 kW elektrisitet daglig.

Bill & Melinda Gates Foundation står bak Reinventing the Toilet Challenge, der målet er å skaffe trygge og bærekraftige sanitærløsninger til 2,5 milliarder mennesker som ikke har tilgang på slik luksus i dag.

Stiftelsen støtter et dusin utvalgte forskergrupper som konkurrer om å utvikle et toalett som best fjerner bakterier fra vår avføring og gjenvinner verdifulle ressurser som energi, rent vann og næringsstoffer. Toalettene skal fungere offgrid i fattige bymiljøer og være billige i drift.

Mindre vannbrukAvkoblet bolig: Å bo offgrid, avkoblet fra strøm vann og kloakk, er en populær boform i en rekke land, spesielt i USA og Canada. Offgrid-bevegelsen omfatter alt fra miljøforkjempere, hippier og teknologer til de beryktede <i>Bilde: Espen S. Seierstad</i>
Mindre vannbrukAvkoblet bolig: Å bo offgrid, avkoblet fra strøm vann og kloakk, er en populær boform i en rekke land, spesielt i USA og Canada. Offgrid-bevegelsen omfatter alt fra miljøforkjempere, hippier og teknologer til de beryktede Bilde: Espen S. Seierstad

Mindre vannbruk

Talskvinne for Bill & Melinda Gates Foundation, Claire Strawe, sier at det er for tidlig å dele data om hvordan toalettene presterer, da testingen ute i felten i India og Kina er i startfasen. Strawe mener likevel at toalettene vil komme til nytte over hele verden.

– Vanlige toaletter i rike land bruker 3–6 liter på hver spyling. Det er altfor mye. Selv om vi fokuserer på husholdninger som ikke er koblet på kloakknett, kan toalettene komme til nytte i for eksempel California, som er rammet av intens tørke, sier Strawe til Teknisk Ukeblad.

Forskere ved Loughborough University i England har utviklet et toalett som fjerner problemet med å skille urin og avføring. Man kan også kaste annet organisk avfall i toalettet.

Grunnprinsippet er hydrotermal karbonisering (HTC) og «trykkoking». Avfallet trykkokes uten å avgi vonde lukter, og ut kommer drikkevann, samt gjødsel, i form av nitrogen og fosfor. Toalettet fungerer offgrid og bruker bare en halv liter vann på spyling.

Professor M. Sohail Khan ved School of Civil and Building Engineering, Loughborough University, vil av konkurransemessige hensyn ikke forklare i detalj overfor Teknisk Ukeblad hvordan toalettet fungerer.

– Prisen på toalettet blir 600 dollar, og vi regner med å ha det på markedet innen 18 måneder. Det er beregnet for global bruk og ikke bare for utviklingsland, sier Khan til TU.

Støtter ikke piss

Ordet offgrid er ikke lett å finne på Enovas nettsider. Likevel mener kommunikasjonssjef Eiliv Flakne at Enova «har kompetanse til å vurdere godt dokumenterte søknader innenfor denne teknologien.»

Hvis jeg kjøper et toalett som omdanner urin til drikkevann, er dette noe Enova kan støtte?

– Nei. For proffmarkedet må tiltaket inngå i et helhetlig, energiambisiøst prosjekt. For boligeiere må tiltaket komme inn under vår forhåndsdefinerte ordning, og i dag er det ikke anledning til å komme med slike egendefinerte tiltak, sier Flakne til TU.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.