HELSE

Helsedirektoratet: Mulig å produsere antibiotika i Norge

Det er mulig å etablere produksjon av antibiotika i Norge. Det viser en mulighetsstudie for antibiotikaproduksjon som Helsedirektoratet har gjennomført.

En studie fra Helsedirektoratet slår fast at det er mulig å etablere antibiotikaproduksjon i Norge, både for beredskapsbruk og for vanlig salg.
En studie fra Helsedirektoratet slår fast at det er mulig å etablere antibiotikaproduksjon i Norge, både for beredskapsbruk og for vanlig salg. Foto: NTB
1. okt. 2022 - 08:05

På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har direktoratet satt sammen en bred gruppe med eksperter for å kartlegge muligheten for å produsere antibiotika selv i Norge.

Pandemien viste at det er et behov for å sikre tilgang på legemidler, særlig med tanke på at det de siste årene også har vært et økende antall mangler på enkelte antibiotikavarianter og andre viktige legemidler.

– Uten egen produksjon av enkelte legemidler blir vi fort sårbare. Det merker vi særlig når det oppstår situasjoner i land som er sentrale i produksjonen av legemidler, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Studien slår fast at det er mulig å etablere en slik egenproduksjon i Norge, men at det krever et stort produksjonsanlegg med kostnader som i prosjektet er beregnet til milliardbeløp.

Studien skisserer både et trinnvis opplegg for produksjon av antibiotika til beredskapsformål, men også fullskala produksjon med markedsføringstillatelse.

– Det å sikre den norske befolkningen tilgang til antibiotika er av avgjørende betydning, både av beredskapshensyn og mulig mangel internasjonalt, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Hun peker på at det i Hurdalsplattformen fremkommer at regjeringen vil utrede et statlig farmasiselskap, og sier studien vil være et viktig grunnlag for videre arbeid.

Roveren Perseverance tar sine første rullende «skritt» på Mars 4. mars 2021.
Les også

Rester av uttørket innsjø er funnet på Mars

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.