BYGG

Har ikke fått sjekke bygningsskadene

STENGT: Mens kongeparet og statsministeren fikk omvisning i ruinene søndag ettermiddag, har Statsbygg - med ansvar for bygningene - ennå ikke kommet innenfor sperringene.
STENGT: Mens kongeparet og statsministeren fikk omvisning i ruinene søndag ettermiddag, har Statsbygg - med ansvar for bygningene - ennå ikke kommet innenfor sperringene. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
25. juli 2011 - 08:14

– Vi forholder oss fortsatt bare til bildene i media, og vet faktisk ikke mer enn dere om hvor omfattende skadene er. Vi har ikke fått komme til for opprydding eller tilstandsanalyser ennå, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Grovvurdering først

Statsbygg har ansvar for å forvalte bygningsmassene. I samarbeid med administrasjonsdepartementet (FAD) er det også Statsbygg som har ansvar for å finne lokaler departementene kan bruke til regjeringsbyggene er klare til innflytting.

Likevel har de ikke fått noe hint om når de får tilgang til å inspisere bygningene:

– Jeg tror nok vi får komme inn for en grovvurdering av området relativt snart. Samtidig har FAD ordnet midlertidige lokaler til samtlige departementer hos underliggende etater og lignende, så alle har et sted å gå på jobb i dag. Men alt dette er korttidsløsninger, så vi leter etter egnete mer langsiktige lokaler i samarbeid med FAD. Jeg tror vi skal få det på plass fort, sier Njaa Rygh.

BILDESERIE: BILDESERIE: Terror i Norge

Hard medfart

Så snart Statsbygg slipper til for en grovvurdering, blir førsteprioritet å sikre områdene for dem som skal jobbe der.

– Vi må sikre før vi kan rydde området. Og det er først etter vi har ryddet at vi kan få gjort en grundig vurdering av skadeomfanget, sier Njaa Rygh.

Etter det Statsbygg vet, er det naturlig nok størst skader på høyblokka og R4. Det er også store skader på deler av Y-blokka og S-bygget, men deler av disse kan kanskje brukes. R5 ser ut til å ha klart seg fint:

– Høyblokka og R4 har fått enormt hard medfart, men vi må se på konstruksjonene og fundamenteringen før vi kan si noe sikkert.

– Om bygget må rives eller ei er kun spekulasjoner. Vi har ikke vært inne der ennå, sier hun.

Bygger ekspertgruppe

Mens de venter på tillatelse til å inspisere bygningene, jobber Statsbygg med å sette sammen en gruppe med ansvar for gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet.

– Vi kommer til å trekke inn eksterne fagfolk i tillegg til vår egen prosjektledelse. Vi trenger ekstern ekspertise med erfaring med såpass skadete bygninger, sier Njaa Rygh.

– Finnes det folk med denne ekspertisen i Norge?

– Selv om vi ikke har så mye erfaring med slike hendelser i Norge, så finnes det kompetanse i Norge som har bistått slike arbeider utenfor landegrensene.

– Har dere vært i kontakt med noen konkrete?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi er allerede i kontakt med flere aktører, men jeg vil ikke nevne noen navn før vi har hele gruppen på plass.

Les også: – Norge våkner til nasjonal katastrofe

R6-arbeidene fortsetter

Statsbygg regner med at arbeidene ved det nye regjeringsbygget under oppføring – R6 – kan fortsette som normalt allerede i dag.

Området har tidligere befunnet seg bak politiets sperringer som følge av terroraksjonen, men det ble åpnet i dag tidlig da politiet fjernet de ytre sperringene.

Statsbygg har derfor bedt sine samarbeidspartnere på prosjektet om å møte på jobb som normalt i dag.

Nybygget ble ikke skadet i eksplosjonen.

Les også:

La ut terrormanifest før angrepene

Skulle dyrke meloner og grønnsaker: <br/> Hadde tilgang til bombemateriale

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.