OLJE OG GASS

Skulle dyrke meloner og grønnsaker:
Hadde tilgang til bombemateriale

Det var en svært kraftig bombe som sprengte i Regjeringskvartalet.
Det var en svært kraftig bombe som sprengte i Regjeringskvartalet. Bilde: Scanpix
Ole K. Helgesen, Odd Richard ValmotOle K. Helgesen, Odd Richard Valmot
23. juli 2011 - 10:21

Enkelt bombemateriale

Det å lage sprengstoff er dessverre ganske enkelt. Et par fritt omsettelige produkter er alt som skal til for å lage en bombe.

Ammoniumnitrat

Det kan lages sprengstoff med fullgjødsel, men da blir det en lite effektiv blanding. Fullgjødsel inneholder mye fosfat og kalium, i tillegg til nitrogen, som ikke bidrar som sprengstoff. Bruker man ren ammoniumnitrat (NH4NO3), som inneholder 35,4 prosent nitrogen, har man et effektivt råstoff.

Blandet med dieselolje blir ammoniumnitrat til et svært potent sprengstoff. Blandingen omtales som anolitt i Norge og ANFO – ammonium nitrate and fuel oil – i mange land. Det var en slik blanding som ble brukt i Oklahoma City for 16 år siden.

Ammoniumnitrat produseres ikke i Norge og brukes i liten utstrekning som gjødsel. Det er fritt omsettelig.

Trenger hjelp

I motsetning til dynamitt og annet patronert sprengstoff kan ikke anolitt settes av med en vanlig tenner.

Man må bruke en sprengstoffpatron for å få i gang detonasjonen. Den settes av med en elektrisk eller luntebasert tenner.

Mindre brukt

Tidligere ble anolitt svært mye brukt i gruve- og anleggsindustrien. Sprengstoffet var lett å fremstille og svært billig i bruk. Ulempen er at det hadde lite toleranse overfor vann og derfor er en del av bruken erstattet med flytende sprengstoff – emulsjon, som blandes på stedet og patronert sprengstoff.

Anolitt har mye mindre tetthet enn dynamitt og krever at man borer ut større hull når det brukes til fjellsprengning. Forholdet er rundt 0,8 til 1,45.

  • Oppdatering: Behring Breivik kjøpte 4. mai 6 tonn kunstgjødsel, opplyser Felleskjøpet til Reuters.

Det skal ha vært en sterk svovellukt etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet i går. Ifølge Sky News har dette fått politiet til å mistenke at bomben var en bilbombe basert på kunstgjødsel, eller ANFO.

ANFO er en forkortelse for ammoniumnitrate/fuel oil, og er et meget stabilt høyeksplosivt sprengstoff. Bomber som er basert på ANFO blir ofte omtalt som «kunstgjødselbomber», ettersom ammoniumnitrat er mye brukt som kunstgjødsel på grunn av sitt høye nitrogeninnhold.

Les også: – Norge våkner til nasjonal katastrofe

Eksplosiver

Ifølge Store Norske Leksikon er ammoniumnitrat-sprengstoffer blandinger som inneholder en større mengde av det lite følsomme eksplosivet ammoniumnitrat (AN), som regel over 50 %.

Følsomheten for rent AN øker vesentlig når det tilsettes brennbare stoffer som tremel, sot, olje og aluminiumpulver, eller andre sprengstoffer i mindre mengder.

Fordi oksygenoverskuddet i ammoniumnitratet utnyttes, vil sprengvirkningen bli mye større enn for ammoniumnitrat alene.

Oppskrift på tv

I vinter fikk NRK kritikk for å ha vist hvordan man lager en gjødselbombe i beste sendetid.

AN-gjødsel med over 16 % AN-nitrogen skal ikke selges til privatpersoner. Men det er unntak for levering til nedstrømbrukere og for yrkesmessig bruk i jordbruk, skogbruk, parkanlegg og gartnervirksomhet.

NRK melder i dag at Breivik har kjøpt store mengder kunstgjødsel på Felleskjøpet på Rena. Ifølge Felleskjøpet er det ikke restriksjoner på kjøp av deres produkter. Men i 2008 ble det forbudt å kjøpe ammoniumnitrat for vanlige personer.

– Dette er varer som ble levert 4. mai. Det var 6 tonn kunstgjødsel, som er et lite, normalt parti for en vanlig gårdbruker, sier Felleskjøpets talskvinne Oddny Estenstad til Reuters.

Forordning

I EUs Kommisjonsforordning (EF) nr. 552/2009 av 22. juni 2009 ble det: "For å hindre misbruk av gjødsel i terrorsammenheng innføres det restriksjoner på hvem som kan kjøpe gjødsel med mer enn 16 % N knyttet til ammoniumnitrat. Disse reguleringene er tatt inn i forordning (EF) nr. 552/2009, jf. postene 54, 55, 56, 57 og 58 i vedlegget.". Forskriftene er gjeldende for Norge.

I 2009 opprettet Anders Behring Breivik enkeltpersonsforetaket Breivik Geofarm som skal ha drevet med dyrking av grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster. Dermed kan Anders Behring Breivik ha hatt tilgang på store mengder kunstgjødsel. Firmaet kan ha vært et skalkeskjul.

I Oklahoma 1995 ble 168 mennesker drept da en bilbombe basert på over to tonn kunstgjødsel sprengte en offentlig bygning.

I fjor bestemte Aghanistans president Hamid Karzai seg for å forby kunstgjødsel på grunn av terroristers mulighet til å lage bomber av stoffet.

Sprengsstoff

Ammoniumnitrat, eller ammoniakksalpeter, NH4NO3, et fargeløst stoff som fremstilles av ammoniakk og salpetersyre.AN (bokstavkode for ammoniumnitrat) danner fargeløse krystaller med densitet på 1,73 g/cm3 og smeltepunkt på 170 °C.

Framstilt fra smelte produseres AN mer eller mindre som porøse korn, såkalte «prills». Stoffet er vannløselig og hygroskopisk, og har derfor lett for å klumpe seg.

Det rene stoffet er et svært lite følsomt eksplosiv. Med kraftig initiering og stort volum, eller kraftig inneslutning, oppnås en detonasjonshastighet på maksimum 2700 m/s.

Kilder: Store Norske Leksikon, Wikipedia, Mattilsynet, DSB.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.