BYGG

Han har ansvar for 400 ansatte, 428 kommuner og 196 milliarder kroner

Endelig: Jan Tore Sanner har sittet på Stortinget i 21 år. I fjor fikk han endelig en ministerpost.
Endelig: Jan Tore Sanner har sittet på Stortinget i 21 år. I fjor fikk han endelig en ministerpost. Bilde: Scanpix
5. okt. 2014 - 10:38
Vis mer

– Det er altfor mange i de små kommunene her i landet som sitter med arbeidsoppgaver langt utover hva som er mulig å håndtere. Det gjør kommunene utrolig sårbare.

Som Norges nye kommunal- og moderniseringsminister sliter også Jan Tore Sanner med å håndtere alle sine nye og store utfordringer.

– Jeg kommer på kontoret i åttetiden og drar hjem mellom ni og ti en gang. Det blir sjelden full helg. Ofte blir det ikke helg i det hele tatt. Vi har 428 kommuner i Norge. Det tar tid å reise rundt, sier han. Men tross lite fritid, er det verdt det.

PROFIL: Tord Lien var ferdig med politikk. 36 dager senere ringte det fra Oslo

Tvilte aldri

I 21 år har Jan Tore Sanner sittet på Stortinget. Endelig, da Erna Solberg skulle velge staben som skal lede landet de neste fire årene ved regjeringsskiftet i 2013, ble han valgt. Og det var ikke noe hvilket som helst departement han skulle lede.

Det tidligere Kommunal- og regionaldepartementet skulle slås sammen med Forsynings- og administrasjonsdepartementet og bli Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det skulle bli et superdepartement, med ansvar for å sanere kommunestrukturen og effektivisere offentlig sektor.

Over 400 ansatte og et budsjett på rundt 196 milliarder skulle han få ansvaret for, om han takket ja til ministerposten.

– Jeg var aldri i tvil. Det er klart jeg takket ja, sier Sanner.

Helt siden sentrum-høyreregjeringen i 2001 har han drømt om rollen som minister. Han har vært Høyres nestleder, og Ernas høyre hånd siden 2004.

– Med en ministerpost har man en helt annen mulighet til å fatte beslutninger. Jeg har fått muligheten til å virkelig påvirke og ta beslutninger i et felt jeg brenner for. Det synes jeg er veldig, veldig gøy, sier han.

Les også: Post-it-lapper ga hus med null byggefeil

Fremtidsplaner: Med 428 kommuner å besøke bruker Sanner mye tid på å reise. Om ministeren­ får det som han vil, vil antallet bli betraktelig lavere i årene fremover.
Fremtidsplaner: Med 428 kommuner å besøke bruker Sanner mye tid på å reise. Om ministeren­ får det som han vil, vil antallet bli betraktelig lavere i årene fremover.

Karakterer i videregående

Selv om Sanner ikke alltid har visst at det var politiker han skulle ende opp som, kom den politiske interessen tidlig. Da familien fulgte farens jobb og flyttet til Ungarn, ble unge Sanner veldig opptatt av menneskerettigheter, ytringsfrihet og rettferdighet.

Da han noen år senere gikk på ungdomsskolen, og Arbeiderpartiet foreslo å kutte ut karakterer i videregående skoler, startet det politiske engasjementet for fullt. Den unge og skoleglade Sanner mente forslaget var idiotisk, og la ingenting imellom da han under skoledebatten sa meningen sin, høyt og tydelig.

Etter at han i 1990 ble leder av Unge Høyre, var det ingen vei tilbake.

Både bondegårdsdrømmen, veterinærplanene og ønsket om jusstudier ble lagt på hylla. I Unge Høyre møtte Sanner sin fremtidige ektefelle, Solveig Barstad, som han senere fikk døtrene Sigrid og Maria med.

PROFIL: Ansetter kun folk han mener er flinkere enn seg selv

Vil bedre fagmiljøene

Fra kontorvinduet i syvende etasje har ministeren utsikt rett mot høyblokka, som fremdeles venter på rehabilitering etter bombeattentatet for drøyt tre år siden. Ansvaret for bygget er hans. Det samme er ansvaret for norske kommuner og fylker.

Rundt nyttår satte Sanner derfor ned en ekspertgruppe som fikk i oppgave å lage kriterier for hva som gir en robust kommune. Selv ønsker han ikke å spekulere i hvor mange innbyggere han mener en kommune bør ha, men sier mange av dagens småkommuner lider under stor mangel på fagfolk.

– E-posten jeg leste tidligere viser tydelig hvor problemet ligger. Mange kommuner sliter i dag med å få ansatt ingeniører, økonomer og personell til viktig helsearbeid. Nyutdannede vil ikke jobbe i så små fagmiljøer som det de minste kommunene har. Ved å slå sammen kommuner vil vi få sterkere og mer attraktive fagmiljøer, utdyper han, men legger til at kommunereformen er like viktig i vekstområdene rundt byene.

– Oslo og Akershus må forberede seg på 300.000 nye innbyggere de neste 15 år. Med 22 kommuner, en hovedstad og sterke statlige etater­ blir det vanskelig å få til en god samfunnsutvikling. Også her er det behov for kommunesammenslåinger, sier Sanner.

PROFIL: Samferdselsministeren har en hemmelig fortid i miljøbevegelsen

Stoppes ikke av grenser

Selv om Sanner mener den viktigste motivasjonen for kommuner bør være nettopp muligheten til å få bedre fagmiljøer, har han lagt flere økonomiske virkemidler på bordet for å øke kommunenes velvilje. Kommuner som slår seg sammen vil motta reformstøtte og engangsstønad. I tillegg vil de få beholde dagens tilskudd i 15 år før de trappes ned over 5 år.

– De økonomiske virkemidlene er gode, og helt nødvendige. Vi ønsker at de nye storkommunene skal få en god start, sier Sanner.

– Vil alle kommuner kunne slå seg sammen om de ønsker, eller vil fylkesgrensene sette en stopper for kommuner i ulike fylker som ønsker å slå seg sammen?

– Ingen grenser skal sette stengsel for gode løsninger. Om en eller flere kommuner ønsker å slå seg sammen med andre på andre siden av grensen, har de anledning til det, svarer Sanner.

– Om vi får større og mer robuste kommuner, trenger vi da fylkeskommunene?

– Stortinget har sagt at det er behov for fylkeskommuner. Det er flertall i Stortinget for å opprettholde mellomnivå, så da legger vi også det til grunn.

PROFIL: – Vi var bare tre stykker som administrerte hele oljeindustrien

Overmoden reform

I mai la regjeringen frem meldingen om kommune­reformen. I juni var meldingen behandlet av Stortinget, og i juli fikk norske fylkes­menn i oppgave å legge til rette for de lokale prosessene.

– Over 200 kommuner er allerede i gang med arbeidet rundt reformen. Det viser at reformen er overmoden, sier Sanner. Og legger til at han mener større, robuste kommuner vil gi kom­munene langt mer selvstyring, enn hva de har i dag.

– Vi ønsker å gi storkommunene større handlingsrom enn i dag. Dagens løsning med anking og innsigelser tar utrolig lang tid. Ved å gi kommunene mer ansvar og la dem komme frem til lokale løsninger kan vi kutte ned på administrativt arbeid og spare tid.

Utover sammenslåing av kommuner jobber Sanner aktivt med å få ned planprosessen i byggenæringen.

– Vi har satt et mål om å halvere plantiden i næringen. Mange tiltak er allerede iverksatt. Vi vil også gi kommunene mer lokal styring. Den forrige regjeringen sa nei til kommunene i om lag 75 prosent av sakene hvor det forelå inn­sigelser, men vi sier ja til kommunene i de aller fleste sakene. Det gir kommunene mulighet til å bygge boliger, utvikle næringsarealer og avsette hyttetomter raskere enn tidligere, sier Sanner.

Utover dette mener ministeren en økt grad av digitalisering vil gjøre det mulig å gjennomføre administrativt arbeid i næringen langt raskere.

Jon Bing: – Jeg skulle gjerne vært på en strand. Som er god og varm. Og hatt det hyggelig sammen med kona mi

Fotball og matlaging

På en skjenk i enden av kontoret ligger Stabæks­ supporterskjerf pent brettet, klart til neste fotballkamp. Til tross for at arbeidsdagene stort sett varer fra 08:00 til 21:30 og at det er få frihelger­, er det uaktuelt å gå glipp av favorittlagets hjemmekamper.

– Det går mye tid til jobb. Men noen inter­esser må man kunne ha, selv som minister, sier Sanner og smiler. Han er strålende fornøyd med at favorittlaget så langt ligger på en sjuende plass i eliteserien.

Men denne helgen tilbringer han et helt annet sted enn på fotballkamp. Han er i Ny-Ålesund for å legge ned grunnsteinen til Kartverkets nye geodetiske jordobservatorium.

Etter slike hektiske jobbhelger blir det lite tid til avkobling. Men ved neste frihelg har Sanner følgende plan:

– Den perfekte avslutning på uken er å lage mat hjemme på kjøkkenet med god musikk og et glass vin, sier Sanner, før han må løpe videre i neste møte.

Les også:

Han er Kongsberg Gruppens svar på Reodor Felgen

– Hvordan ville en oljeplattform på strøm, designet av Elon Musk se ut?

– Dette er fremtidens byggemateriale  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.