OLJE OG GASS

Greenpeace: Mulig vi må stoppe oljeboringen selv

Demonstrerer mot Statoils leteboring i Barentshavet. 

Greenpeace-aktivister demonstrer mot norsk oljeboring ved oljeplatformen Statoil Songa Enabler i Barentshavet.
Greenpeace-aktivister demonstrer mot norsk oljeboring ved oljeplatformen Statoil Songa Enabler i Barentshavet. Bilde: Greenpeace/NTB Scanpix
NTB
31. juli 2017 - 09:14

Greenpeace-leder Truls Gulowsen sier det er hårreisende at regjeringen lar Statoil bore i Barentshavet uten krav til hvor mye sjøfugl det kan være i området.

Statoil er i gang med sin kontroversielle leteboring i Barentshavet. I Kayak-prospektet er det alt gjort et oljefunn, mens et lite gassfunn i Blåmann ikke var det resultatet Statoil hadde håpet på. 

En av letebrønnene er Korpfjell. Greenpeace har klaget på Miljødirektoratets avgjørelse om å tillate leteboring i dette området, men Klima- og miljødepartementet har avvist klagen, som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet.

– Vi må gjøre vårt

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal gjøre. Jeg hadde virkelig trodd ministeren ville sette foten ned og i alle fall sette grense for hvor mye sjøfugl det kan være før en kan bore etter olje. Dersom han står fast ved dette, må vi gjøre vårt, og kanskje blir vi nødt til å stoppe oljeboringen selv, sier Gulowsen.

Han mener at det kan få alvorlige konsekvenser for enorme mengder sjøfugl om det skulle skje et oljeuhell under boringen.

Politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet, Jens Frølich Holte (H), sier det er vanskelig å ha oversikt over sjøfugl over så store områder.

– Når man driver med menneskelig aktivitet er det alltid fare for forurensning, men de kravene vi stiller er gode nok etter vår vurdering, sier han.

Fem gummibåter med Greenpeace-demonstranter protesterte for to uker siden mot Statoils leteboring i Hoop-området i Barentshavet. Her deltok demonstranter fra 19 land.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.