OLJE OG GASS

Nå har Byrding-feltet startet opp produksjonen

Ble bygget ut til én milliard kroner.

Byrding er et olje- og gassfelt nord for Troll-feltet i Nordsjøen, knyttet opp mot Trolls infrastruktur. Utvinnbare volumer er anslått til drøyt 11 millioner fat oljeekvivalenter.
Byrding er et olje- og gassfelt nord for Troll-feltet i Nordsjøen, knyttet opp mot Trolls infrastruktur. Utvinnbare volumer er anslått til drøyt 11 millioner fat oljeekvivalenter. Bilde: Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
28. juli 2017 - 09:59

Statoil og partnerne har startet produksjonen fra Byrding-feltet som planlagt, melder oljeselskapet i en pressemelding.

Byrding er et olje- og gassfelt nord for Troll-feltet i Nordsjøen. Utvinnbare volumer er anslått til drøyt 11 millioner fat oljeekvivalenter.

Partnerne har investert omkring én milliard kroner i Byrding, redusert fra opprinnelige anslag på om lag 3,5 milliarder kroner.

– God utnyttelse av infrastruktur

– God utnyttelse av eksisterende infrastruktur har gitt en kostnadseffektiv utbygging som vil gi lønnsomme tilleggsressurser til Troll-feltet, sier Gunnar Nakken, områdedirektør for Drift Vest i Statoil, i meldingen.

Funner er knyttet opp mot eksisterende havbunnsanlegg, samt plattformer på Troll-feltet. 

Porteføljedirektør Terese Kvinge i Statoil kunne i forbindelse med innlevering av utbyggingsplanen for Byrding fortelle mer om hvordan løsningen fungerer

 – Tidligere hadde man måttet gå inn med en egen brønnramme for å bygge ut funnet, fortalte hun til Teknisk Ukeblad.

Nå utnytter de en ledig slisse i brønnrammen på Fram H-Nord som står på havbunnen. Det mest komplekse i prosjektet er den 7300 meter lange brønnen med to grener derfra og frem til funnet.

– Prosjektteamet har jobbet veldig godt med konseptet, fra brønnen, via subsea-anlegget og opp til Troll C, sier hun.

Statoil har også klart å unngå en kostbar oppgradering og modifisering av anlegget på Troll C for å kunne koble opp funnet.

Skal produsere de neste 8-10 årene

Byrding vil etter planen produsere i 8-10 år, med en forventet daglig produksjon på nær 8000 fat oljeekvivalenter per dag, når produksjonen er på topp. 

Feltet har, ifølge Oljedirektoratet, fått navn etter en betegnelse på skip med høye sider (i motsetning til langskip) beregnet for trafikk nær kysten, fra sagatiden. Fartøyet minner om knarren, men er buttere. Begge typer kan både ros og seiles.

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.